Kolumbia legnagyobb naperőműve megkezdte a termelést

Descripción: PLANTA FOTOVOLTICA DE ENERGÍA SOLAR DE CELSIA EN YUMBO, VALLE. 

Personajes: .

Fecha de evento: 18/08/2017. 

Foto: EL COLOMBIANO
Descripción: PLANTA FOTOVOLTICA DE ENERGÍA SOLAR DE CELSIA EN YUMBO, VALLE. Personajes: . Fecha de evento: 18/08/2017. Foto: EL COLOMBIANO
Vágólapra másolva!
A 9,8 MW-os Celsia Solar Yumbo lett Kolumbia legnagyobb napelemes erőműve, és egyben az első ilyen típusú erőmű, amelyet az országos villamosenergia-rendszerre fognak csatlakoztatni - olvasható az erőmű invertereit szállító ABB közleményében.
Vágólapra másolva!

Az ABB Kolumbia első, több megawattos teljesítményű naperőművében telepített központi inverterei már üzemszerűen végzik az energia betáplálását a kolumbiai Országos Összekapcsolt Villamosenergia-rendszerbe (National Interconneted System).

Kolumbiában az első

A projekt keretében, a kolumbiai Cauca-völgyben felépített fotovoltaikus erőmű

az első ilyen típusú létesítmény, amely az Országos Összekapcsolt Villamosenergia-hálózatra csatlakozik.

A projekt kivitelezését EPC-típusú, azaz a tervezést, a beszerzést és a kivitelezést is magába foglaló fővállalkozás keretében a Prodiel végezte, az elkészült erőművet pedig a Celsia üzemelteti.

A régi szénerőmű helyén épült Kolumbia legnagyobb teljesítményű napenergia hasznosítója Forrás: El Colombiano/El Colombiano

A tiszta, fenntartható napenergiát termelő Celsia Solar Yumbo arról a széntüzelésű hőerőműről kapta a nevét, amely korábban az új létesítmény helyén üzemelt. A 9,8 MW névleges teljesítményű új naperőmű a tervek szerint évente 16,5 GWh tiszta energiát termel majd.

– mondta William Alvarez, az ABB Kolumbia Energetikai Termékek üzletágának marketing és értékesítési vezetője, utalva arra, hogy a vállalat érdeklődik az ország újabb energetikai projektjei iránt.

Mi üzemel a kolumbiai naperőműben? Néhány technikai paraméter

A vállalat a következő berendezéseket szállította: öt darab PVS800-MWS megawatt állomást, amelyben kilenc darab 1000 kW-os PVS800-57 típusú központi invertert, öt darab száraztranszformátort, valamint 36 kV-os felfűzött hálózati kompakt kapcsolóberendezéseket (RMU-k) és segédüzemi kapcsolótáblákat helyeztek el. A szállított berendezések körét üzembe helyezés és helyszíni betanítás egészítette ki.

A szállított elemek köre a könnyű és gyors csatlakozást biztosító „Plug-and-Play" (önkonfiguráló) invertert és középfeszültségű részegységeket tartalmazó állomásokból állt.

Az országos ellátóhálózatra termel az erőmű Forrás: ABB

Globális támogatás

A cég 2,4 megawatt névleges teljesítményű állomása sokmegawattos naperőművekhez kifejlesztett kulcsrakész megoldás.

A napelemes erőmű méretének függvényében, több állomás kombinálásával biztosítható a kívánt erőművi kapacitás.

Az állomás megfelel minden releváns hálózatcsatlakozási előírásnak. A vállalat több mint 60 országban nyújt teljes körű élettartam-támogatást az ügyfeleinek.

A vállalat 1961-ben indította el a kolumbiai tevékenységeit. Az alapítás óta kifejlesztett, nagy hozzáadott értéket képviselő energetikai megoldásainak köszönhetően a svájci és svéd kötődésű multinacionális vállalat előtt, stratégiai lehetőségek nyíltak meg Kolumbiában.