Pécsett év elején mindig fával fűtenek

A p
Napfelkelte, középen a pécsi Pannonpower hőerőmű
Vágólapra másolva!
A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák zöldenergiaként idén is hozzájárulnak a város otthonainak fűtéséhez – áll a vállalat Origohoz eljuttatott közleményében. A Veolia-csoporthoz tartozó cég ugyanis évről évre begyűjti a komposztálásra nem alkalmas, városszerte kidobott fenyőfákat. Ezek a pécsi erőműben elégetve, hozzájárulnak mintegy 31 500 pécsi lakás távfűtéséhez.
Vágólapra másolva!

Idén is elindította karácsonyfa-hasznosítási akcióját a Veolia-csoporthoz tartozó pécsi Pannon Hőerőmű Zrt. A kezdeményezés keretében a vállalat gondoskodik a karácsonyi időszakot követően kidobott karácsonyfák energetikai hasznosításáról a baranyai megyeszékhelyen. A vállalat a korábbi évekhez hasonlóan idén is összesen több mint tízezer karácsonyfa begyűjtésével számol, ami

közel 40 tonna eltüzelhető biomasszának felel meg.

A vállalat szerint e gyakorlat elterjesztése országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést.

A pécsi hőerűműben hasznosulnak az ünnepek után kidobott fák Forrás: MTI/Sóki Tamás

Régiós energiaellátást segítenek a kidobott fák

A január elején, hirtelen keletkező, nagy mennyiségű hulladék nem komposztálható, lerakáskor pedig nagyon sok helyet foglal. Az energetikai hasznosítás tehát ebben az esetben a helyi közmű szolgáltató és a pécsiek szempontjából egyaránt a lehető legjobb megoldás. Azok, a régióból származó fenyők, amelyek az ünnepi hetekben a pécsi lakások díszei voltak,

az ünnep után ugyancsak a város otthonainak melegéhez járulnak hozzá.

Így a Pannon Hőerőmű Zrt. akciója a körkörös gazdasági modellre épül, azaz a régióban elérhető energiaforrások valóban a régió energiaellátását szolgálják. A begyűjtést a településen a Dél-Kom Nonprofit Kft. intézi.

Ez a pécsi tízezres nagyságrendű szám eltörpül a Magyarországon vásárolt – és aztán kidobásra ítélt – karácsonyfák számához képest – mondta Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, érdemes végiggondolni azt, hogy ha

40 tonna fenyőből az erőmű 85 lakás fűtését egy teljes hónapig meg tudja oldani,

akkor a magyarországi több mint 2 millió karácsonyfa 15 ezernél is több lakás hőellátását tudná biztosítani egy hónapig. Véleménye szerint azon kell dolgozni, hogy e környezetkímélő és hasznos gyakorlat híre még több emberhez eljusson.

Biomasszából hőenergiát

A pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánja biztosítja Pécs város mintegy 31 500 lakásának távfűtéséhez a hőenergiát. A bálázott lágyszárú mezőgazdasági mellékterméket eltüzelő kazán mellett működik az ömlesztett biomasszát felhasználó egység. Utóbbi tüzelőanyag-keverékébe kerülnek a fenyők, amelyeket egy mobil aprítógép segítségével dolgoznak fel.

A díszektől, izzóktól, szaloncukortól is meg kell szabadítani a fákat, hogy azok biomasszaként hasznosulhassanak Fotó: Mudra László - Origo

Mivel a túlságosan nagy mennyiségű tűlevelű fa a kibocsátott gyanta révén üzemeltetési nehézséget okozna a biomassza-tüzelésű kazánnál, ezért

a felaprított fenyőket vegyítik az egyéb tüzelőanyagokkal.

Ilyenek például az erdők karbantartásából származó faaprítékkal, illetve az ömlesztett mezőgazdasági melléktermékekkel.

A pécsi erőmű csak akkor tudja felhasználni a karácsonyfákat tüzelőanyagként, ha azokat nemcsak a díszektől szabadítják meg, hanem leszedik róla az elektromos füzéreket és a szaloncukrokat is.

Mivel a fenyőfákat aprítógéppel darabolják, ezért nagyon fontos, hogy a fákról a talpakat, illetve a felállításhoz kialakított egyedi rögzítési megoldásokat is eltávolítsák, mert csak így oldható meg a fenyőfa tüzelőanyag zökkenőmentes feldolgozása.