Több lábon áll a leggazdagabb zimbabwei

one hundred trillion Zimbabwean dollar
A banknote from Zimbabwe worth one hundred trillion Zimbabwean dollars has been laid out on a table in Johannesburg, South Africa, 01 October 2015. Photo: Juergen Baetz/dpa
Vágólapra másolva!
Mintegy 1,7 milliárd dollárnyi vagyonával (nagyjából 450 milliárd forint) az 57 éves Strive Masiyiwa lett az első zimbabwei milliárdos. A leggazdagabb afrikai üzletembert ezzel az összeggel ugyan még nem lehet megszorongatni, de az igazán tehetősek listájára már föl lehet vele kerülni.
Vágólapra másolva!

Az Econet Csoport egy afrikai, Masiyiwa nevéhez köthető távközlési óriásvállalat Afrikában, amelynek Zimbabwe első milliárdosa a vagyona megalapozását köszönheti – számol be arról az Africa News. A cégnek annyira jól megy, hogy leányvállalatai és partnerei révén egy csomó más szektorban is jelen vannak.

Sokszínű portfólió

Strive Masiyiwa vállalatcsoportja nem csak a távközlési szektorban szerepel eredményesen, hanem sok egyéb területen is.

Strive Masiyiwa az első zimbabwei milliárdos Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jemal Countess

A cégcsoport eredményességét jelzi, hogy tavaly a távközlési szolgáltatásokkal foglalkozó leányvállalata, a Liquid Telecom,

mintegy 700 millió dolláros befektetéshez és kölcsöncsomaghoz jutott nemzetközi befektetői körök révén.

Az Econet pénzügyi és biztosítási befektetésekkel rendelkezik, de jelen vannak a megújuló energiák piacán, az oktatásban, a kábeltelevíziós szolgáltatásokban, sőt, a Coca-Cola cég termékeinek palackozásában is.

A kontinensen kell hogy üzletet csináljanak

A Forbes 23 leggazdagabb afrikai személyének listájára csak úgy lehet felkerülni,

ha az illető a kontinensen végzi elsődleges üzleti tevékenységét.

A listán jelenleg csak két nő található. Isabela dos Santos, aki az angolai gazdaság egyik meghatározó, befolyásos szereplője (családjával), vagyonát 2,7 milliárd dollárra teszik. A másik a nigériai Folorusho Alakija, 1,6 milliárd dollárral, akinek elsősorban az olajkitermelésben vannak érdekeltségei.

A legfiatalabb afrikai milliárdos a tanzániai Mohammed Dewjihas. A 42 éves üzletembernek 1,5 milliárd körüli vagyona van, a ruházati és olajüzlethez köszönhetően.

Zimbabwéban volt a történelem egyik legmagasabb inflációja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jürgen Bätz

A leggazdagabb afrikaiak közül nyolc köthető a Dél-Afrikai Köztársasághoz, hat Egyiptomhoz, három Nigériához, kettő Marokkóhoz, és egy-egy ember Algériához, Angolához, Tanzániához, illetve Zimbabwéhoz.

A lista élén nincs változás.

A leggazdagabb afrikai továbbra is a nigériai Aliko Dangote, 12,2 milliárd dolláros vagyonnal.

Ezt elsősorban a cementgyártásba, az olajiparba és a műtrágya előállításba tett befektetései alapozták meg.