Erős éve volt tavaly a megújuló energiaforrásoknak Portugáliában

alternative energy energy blue sky SKY weather BLUES BLUE COLOUR CAST COLOR carbon neutral coast landform outdoors out copy space day EUROPEAN EUROPE flair efficiency future GREEN COLOUR CAST issue ENVIRONMENT environmental issue environmental conservatio
Off shore wind turbine and sailing ship on IJsselmeer lake, Netherlands
Vágólapra másolva!
Portugália nagyon eredményes évet tudhat maga mögött a megújuló energiák hasznosításában. A megújuló energiákkal foglalkozó portugál szakmai egyesület (APREN) adatai szerint, a 2017-es teljes villamos energia termelés 44 százalékát ilyen forrásokból nyerte az ország – írja a Renewablesnow.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceán partján fekvő Portugáliában tavaly a szélenergiából nyertek a legtöbb villamos energiát a megújulók közül. Ezt a vízenergia, majd a biomassza hasznosítása követte, és a napenergia zárta a sort.

Sokat takarítottak meg

A megújuló energiáknak köszönhetően, Portugáliában tavaly jelentős megtakarítást értek el, mégpedig több téren is. A villamos energia piaci megawattóránkénti átlagára 18,3 euróra (kb. 5670 forint) csökkent.

Ezzel a fogyasztók összesen 727 millió eurót, azaz nagyjából 225 milliárd forintot spóroltak meg energiaszámláikon.

A megújuló energiákkal foglalkozó szakmai egyesület a napenergiába való befektetéseket ajánlja (illusztráció) Forrás: Pixabay

Az országnak pedig 770 millió euróval kevesebbet kellett kifizetnie a fosszilis energiahordozók importjára. Ennek következtében pedig az ország 8,5 millió tonna széndioxiddal kevesebbet juttatott a légkörbe.

Cél a környezetbarát energiafüggetlenség

Az APREN-nél üdvözölték az ország tavalyi eredményeit. Egyúttal szorgalmazták, hogy Portugália tegyen további lépéseket a változatos összetételű energiamix irányába, valamint a fenntartható módon megvalósított energiafüggetlenség felé. A szakmai szervezet

sürgette a további befektetéseket a napenergiába és a biomassza hasznosításába.

A hidroenergia hasznosításában pedig az árak alacsonyan tartásának és az ellátásbiztonságnak kulcsát látják.

Európában, elsősorban az uniós államokban, növekedni fog a szélenergia aránya az energiamixben Forrás: Cultura Creative/Mischa Keijser

Portugália tavaly 11, 9 terrawattórányi szélenergiát hasznosított.

Összehasonlításként: az Európai Unióban 2016-ban 300 terrawattórányi szélenergia állt elő, ami a teljes villamos energia szükségel 10,4 százalékát jelentette. Az előzetes számítások szerint, az Unióban 2030-ra 888 terrawattórányi szélenergia teljesítmény áll majd elő, a teljes szükséglet 30 százaléka, és 569 ezer embernek fog munkát adni. A szektorban addig – szintén az előzetes becslések szerint – 239 milliárd eurónyi befektetés valósul meg.

Portugália vízenergiához kapcsolódó létesítményeiben 7,3 terrawattórányi (tWh) teljesítménynek megfelelő energia, a bioerőművekben 2,8 tWh, míg a naperőművekben 0,8 tWh keletkezett a tavalyi évben.