Ebből az az afrikai országban vonták ki a tejtermékeket a forgalomból

2018.01.17. 07:06

Megtiltották a felügyeleti szervek a Celia márka készítményeinek árusítását Beninben. Valamennyi érintett terméket le kell venni a polcokról azért, mert a gyárban egészségre káros baktérium került a termékekbe.

A vizsgálatok befejezéséig, minden Celia terméket vissza kell vonni a kereskedelmi forgalomból, Benin teljes területén – adta hírül az Africa News. Ahogy az Origo is megírta, a Lactalis nevű francia vállalatcsoport termékeivel van a probléma

Mindent le kell venni

A francia Lactalis a világ egyik legnagyobb gyermektápszer gyártója, több ismert és kedvelt márkával. Minden valószínűség szerint, készítményeikbe szalmonellás fertőzés kialakulását előidéző baktériumok kerülhettek. A cég 47 országban van jelen saját gyártással, és közel még egyszer ennyi országba exportálja termékeit.

Kivonták a teljes termékcsaládot a kereskedelmi forgalombólForrás: AFP/Damien Meyer

A botrány kirobbanása óta, több országból érkezett bejelentés szennyezőanyag jelenlétéről illetve megbetegedésről, a cég és a hatóságok mindegyiket kivizsgálják. A problémás készítményekből könnyen lehet, hogy más afrikai országokba is jutott.Beninben a kormányzati felügyeleti szervek döntöttek úgy, hogy kivétel nélkül mindent le kell venni a polcról. Ez a vállalat Celia termékcsaládját érinti.

Már meggyűlt vele a bajuk

Nem ez az első eset, hogy a cég termékeivel probléma van. Beninben 2005-ben is hasonló eset történt, minden valószínűség szerint, most ugyanaz, vagy hasonló baktérium bukkant fel újra. A bő egy évtizeddel korábbi ügynél a vállalatot be is perelték, több jogcímen is.

A fogyasztóvédelmi szövetség elnöke most kemény hangon bírálta a társaságot az újabb esett miatt.

A vizsgálat végéig Beninben sem a patikák, sem más üzletek polcaira nem kerülhetnek vissza a kérdéses termékek.

A helyszíni riport az alábbi videóban tekinthető meg: