Magyar csuklós buszokat kapnak a közlekedési cégek

Vágólapra másolva!
Folyamatosan készülnek a csuklós buszok az Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó Kft.-nél, hogy a nyár végére leszállítsák a Volánbusz Zrt. által megrendelt járműveket - írta a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének (Mabusz) elnöke

az eddigi késedelmet a jármű áttervezésével, a szükséges típusengedély megszerzésével és a munkaerőhiánnyal indokolta

a lapnak.

A Volánbusz Zrt. egy éve, 2017. január 16-án kötött adásvételi szerződést az Egyedivel 180 darab Modulo M168D típusú csuklós autóbusz szállításáról 15,37 milliárd forintért. A szerződés hivatkozik a közbeszerzési értesítőben 2016. október 27-én megjelent pályázati kiírásra, amelyet azóta módosítottak egy biztonsági felszerelésekre vonatkozó rendeletváltozás miatt, és ekkor a szállítási határidő is módosult, idén áprilisra - emlékeztet a Magyar Idők.

Hozzáteszik: az Ikarus Egyedi nem volt könnyű helyzetben, korábban a főváros már szerződést kötött a céggel csuklós járművek leszállításáról, ám utóbb

ezt a kontraktust megsemmisítették, a munkát abba kellett hagyni, a munkások egy része távozott a gyárból.

Vincze-Pap Sándor elmondta, hogy az ARC-Ikarus csuklós buszt át kellett tervezni, Euro VI-os DAF gyártmányú motort, ZF-váltót építettek bele, és a karosszéria hossza, össztömege kisebb lett. Az áttervezés miatt új típusbizonyítványra volt szükség, csak ennek megszerzése, valamint a beszállítói, alvállalkozói hálózat újraszervezése után indulhatott meg a sorozatgyártás.