Itt az új átverés, meglepetéscsomagok lepték el az internetet

2018.01.17. 12:15

Az emberi kíváncsiságra alapozva születettet meg az online zsákbamacskák értékesítése, más néven a mystery box. Az interneten megtalálhatóak a párszáz forintos dobozok, de a több millió forintos meglepetéscsomagok is. Bár a jelenség nem új, az elmúlt hetekben egyre többen rendelnek rejtélyes ajándékot maguknak, még akkor is, ha tisztában vannak azzal, hogy ez egy átverés, és használt vagy értéktelen dolgot kapnak.

Az eBay segítségével terjed a legújabb érthetetlen őrület. Ez a jelenség nem más, mint a mystery box, azaz a meglepetésdobozok rendelése.

Az eBay webáruház felületét ellepték a meglepetésdobozok, a cikk írásának pillanatában több mint 10 ezer találatot dob ki a honlap keresője, ráadásul az árak széles spektrumában.

Vannak egy-két dollárért (azaz párszáz) forintért kínált csomagok is, de a legdrágább doboz értéke 100 ezer euró, azaz közel 31 millió forint.

Meglepetés csomagok az eBayenForrás: eBay

Hogy melyik dobozban, mi van? Senki sem tudja. Emiatt jogosan merül fel a kérdés: mi értelme van annak, hogy olyasvalamit vásárolnak meg emberek, amiről azt sem sejtik, hogy micsoda?

A válasz többrétű. Egyfelől a vloggerek felfedezték a jelenséget, és rájöttek, hogy az ilyen dobozok kinyitásával óriási nézettséget tudnak generálni maguknak, különösen akkor, ha a doboz drága.

A legdrágább doboz több mint 30 millió forintForrás: eBay

Másfelől a meglepetésdoboz várása a postán, a doboz kinyitásának izgalma, sokaknak már önmagában megér annyit, mint amennyit kifizettek a zsákbamacskáért.

Az csak külön hab a tortán, hogy egyes dobozok nem lehúzzák a vásárlókat, hanem tényleg a megrendelési árat megközelítő értékű dolgokat tartalmaznak.

Mi van valójában a dobozokban?

A dobozok tartalma nagyban függ az eBay-en szereplő leírástól. Azonban az eBay belső szabályzata miatt nem lehet olyan dolgot árulni, amely nem szerepel a leírásban, ezért sokan nem is fáradnak ezzel.

Van, aki csak annyit ír, hogy 10 valami.

Mások próbálnak segíteni olyan vonzó címekkel, hogy luxusdoboz, divatos doboz nőknek, techkütyük stb.

Zsákbamacska helyett hódít a meglepetésdobozForrás: Shutterstock

Elterjedt trend az is, hogy valaki feltölt 10 dobozt, felsorol 10 darab értéktárgyat, de nem tudni, hogy melyik dobozba, mit tesz.

Így nem mindegy, hogy valaki 100 ezer forintért egy új felsőkategóriás okostelefont kap vagy, mondjuk, egy pendrive-ot.

A dolog üzleti oldala is érdekes. Teljesen nyilvánvaló, hogy aki feltölt 1 millió forint értékben 10 dobozt, nem fog ennyit költeni a kiküldött csomagokra. Lesz egy-kettő, ami megéri az árát, míg a többi színtiszta lehúzás.

Ráadásul ki kell jelenteni, hogy ez még a szerencsésebb eset.

A Buzzfeed újságírója, például rendelt 15, 50 és 100 dollárért is mystery boxot, hogy kiderítse, mekkora átverés a dolog.

A 15 dolláros dobozban egy törött iPhone volt, az 50 és 100 dolláros dobozban javarészt értéktelen vagy használt cuccok.

A legdrágábba például egy Ronald Reagen önéletrajzi könyvet, egy használt övet, egy használt táskát, textíl szalvétákat, egy csomó nadrágot és szoknyát, valamint egy füvezéshez használt pipát raktak.

A neten rengeteg videó látható ilyen dobozok kibontásáról, jés egy csomó végignézése után általánosságban az a következtetés vonható le, hogy a dobozok általában közel sem érnek annyi, mint amennyiért megveszik őket.

Emellett a dobozokban vélhetően megunt, használt, vagy nem használt, de a tulajdonos számára értéktelen dolog van. Például a karácsonyra kapott dolgok továbbértékesítésére tökéletes a módszer.

A recept egyszerű. Két helyről megkaptad ugyanazt az ajándékot? Nem hordasz pokémonos zoknit? Erősebb konzolt kaptál a régi helyett? Öntsd össze egy dobozba, írj rá egy akkora árat, amitől a vevő sem érzi magát annyira átverve, és add el őket csomagban!

500 dolláros (130 ezer forintos) "Luxus" doboz kinyitása

Vélhetően ez járhat a msytery boxok eladóinak eszében is, hiszen ha a felsorolt termékeket egyenként próbálnák meg valós értéken eladni, akkor egyfelől az több tranzakció lenne, másfelől nincs rajtuk akkora haszon.

Vannak szerencsések

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének szerencsés emberek. Volt olyan, aki például egy használt Rolexet talált az egyik dobozban, de a napokban Derek Deso youtuber nyitása futotta a legnagyobbat.

A gazdag fiatal vásárolt egy 50 ezer dolláros dobozt,

és videóra vette a kinyitását. Felváltva jöttek az értékes és olcsóbb dolgok. Macbook Pro laptop, naptár, iPhone X, egy pakli kártya stb.

Ekkor azonban megtaláltak egy levelet, amely arról szól, hogy egy rászoruló család kénytelen volt megszabadulni legértékesebb dolgaitól, és óriási segítség ez a pénz nekik. A történet azonban itt nem ért véget, ugyanis a dobozban találtak egy gyémántgyűrűt, amely egymaga több mint 10 ezer dollárba kerülhetett.

Természetesen a doboz még így is messze elmaradt attól az összegtől, amit fizettek érte, de a segítség tudata és egy közelgő eljegyzés miatt, így is érzelemdús volt a nyitás.

Hogy mi lesz a meglepetésdobozok sorsa, az egyelőre kérdéses. Aki ilyen dobozt vesz, és nem azt kapja amit várt, az nem feltétlenül fog panaszt tenni, de így sokan jelezték az eBaynek, hogy a dolog nem helyénvaló.

A Daily Mail kérdésére egy szóvivő csak annyit mondott, hogy az az előírás, hogy az eladónak muszáj valamilyen útmutatást adnia a doboz tartalmára vonatkozóan. Elgondolkodtató az is, hogy az oldalon a mai napig olvasható egy tájékoztató Hogyan készítsünk meglepetésdobozt címmel.