A pénz java még a rendszerben van a napenergiára épülő kriptovalutánál

SolarCoin (**§** ; **SLR**) is a cryptocurrency launched in January 2014 and implemented to incentivize global solar electricity generation.
SolarCoin
Vágólapra másolva!
A napenergia hasznosítást is utolérte az utóbbi évek egyik legfurcsább, legellentmondásosabb gazdasági trendje, a kriptovaluta-őrület. Pénzneme már évek óta van, most azonban az egyik szaúd-arábiai közüzemi szolgáltató elsőként jelentette be, el is fogadja azt fizetőeszközként.
Vágólapra másolva!

A napenergia saját pszeudo-valutát kapott, ez pedig a solarcoin (SLR). Működése némileg eltér a legismertebb bitcoinétól, fő jellemzője pedig az, hogy - lehetőleg - a napenergia felhasználásával kell előállítani,

A kapacitások bővítését remélik attól

A solarcoint több minden megkülönbözteti a bitcointól. Egyfelől az energiahatékonyság: a digitális valuta egységeinek bányászata nagyon alacsony karbon-kibocsátással járó blockchain technológiára épül. Mai formájában csak 2014 óta létezik, noha megalapozása 2011-re nyúlik vissza.

A solarcoin "érméje" Forrás: Wiikipedia

A solarcoinok bányászatára minden, napelemes termelővel rendelkező magánszemély, illetve naperőművek tulajdonosai vagy azt bérlőként üzemeltetők, egyaránt jogosultak.

A solarcoinnal kapcsolatos ügyek egy alapítvány illetékességi körébe tartoznak, magát a kriptovalutát közösségi munkában alkották meg önkéntesek. Céljuk nem decentralizált valuta létrehozása, hanem a napenergiába való befektetések ösztönzése volt, a következő 40 évre.

Egy „darab" SLR ugyanis 1 megawattóra villamos energiát reprezentál, illetve a gyakorlatban ennyit is ér, és fordítva.

Minden, napenergiából nyert 1 megawattóra után jár 1 SLR, azaz digitális token. Az elvet ahhoz szokták hasonlítani, mint amikor a repült távolságok arányában, egyes légitársaságok ajándék mérföldeket adnak utasaiknak.

A következő évtizedekben legfeljebb 98,34 milliárd bányászható abból a rendszerben (jóval több, mint bitcoinból), ami 97500 terrawattórányi teljesítményű, megtermelt tiszta energiát jelent.

Összehasonlításként: a World Energy Council adatai szerint, 2015-ben a világ országai összesen 253000 terrawattórányi teljesítményt nyertek napenergiából.

Az érmék java még a rendszerben van (illusztráció) Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

A kibányászott pénzmennyiség pedig megtartható, vagy vásárlásra is fordítható. Ebben látják megalkotói a fő ösztönző erejét. Azt, hogy a kibányászott solarcoin valóban napenergiával állt elő, egy bonyolult hitelesítési rendszeren keresztül ellenőrzik.

A solarcoin bányászata – az alapítvány állítása szerint – jóval energiahatékonyabb mint a bitcoiné.

Ezzel még pontosabban sikerül azt differenciálni a legtöbb kriptovalutától, melyekkel kapcsolatban gyakori kritika, hogy bányászatuk túl energiaigényes. Egyes állítások szerint, 1 SLR kibányászása töredékét igényli az 1 bitcoin kibányászásához szükséges energiamennyiségnek.

Napenergiáért solarcoinnnal

A szaúd-arábiai ACWA Power a világ első olyan közüzemi szolgáltatója, mely elfogadja a solarcoint. A cég álláspontja szerint, egyetértenek a kriptovalula koncepciójával, miszerint az nagymértékben ösztönzi a napenergiába való befektetéseket.

Mintegy négy évtizedre van szükség valamennyi solarcoin kibányászásához, egy szaúdi cégnél viszont már a közműszámla is fizethető azzal (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfram Steinberg

Hangsúlyozták azt is, fontos szempontnak tartják, hogy a bányászáshoz szükséges számítási feladatok jóval kevesebb energiát igényelnek, mint a hagyományos kriptovalutáknál.

A vállalat emellett a dél-afrikai Bokpoort nevű, és egy bulgáriai erőművében bányássza a napenergia-valutát, mindkét helyszínen 50 megawatt névleges kapacitással.

A solarcoinnak jelenleg a töredékét bányászták ki. Dollárhoz viszonyított árfolyama januárban nagy mozgást mutatott, az elmúlt hetek adatai alapján 1 napenergia-érme 1 és 2 amerikai dollár közötti összeget ért. A solarcoin jelenleg 17 országban van jelen.