Rengeteg könyvelőre van szükség az afgán gazdaságban

Horizontal MAN BUREAU DE CHANGE STREET BANK NOTE ECONOMY AND FINANCE STREET SCENE ILLUSTRATION DAILY LIFE
TO GO WITH Afghanistan-unrest-economy-mining-NATO,FOCUS by Guillaume LAVALLÉE In this photograph taken on December 29, 2014, Afghan money changers count Afghani bank notes at the currency exchange Sarayee Shahzada market in Kabul. The Taliban insurgency may still be raging but the poor state of the economy could pose a bigger threat to Afghanistan's long-term viability, and huge mineral reserves are unlikely to offer a quick fix. In Kabul's Sarayee Shahzada market, moneychangers wave thick bundles of Afghanis, dollars, rupees and dirhams, but the customers are not packing the alleyways like they used to and business is well down on two years ago. AFP PHOTO / Wakil Kohsar / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Vágólapra másolva!
A gyakran unalmasnak tartott könyvelői feladatok ellátása nem az első számú kihívásnak tűnik, amivel a hányattatott sorsú Afganisztánnak szembe kell néznie. Csakhogy képzett szakemberek híján, az országot nem lehet bekapcsolni a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe, sőt, még a határokon belül sem lehet beindítani a banki finanszírozást.
Vágólapra másolva!

Szakmai szervezete már van az afganisztáni számviteli szakembereknek, de létszámuk a gazdaság szükségleteihez képest csekély, ráadásul az afgán törvényhozás indokolatlanul szigorú szabályokat hoz számukra – hívja fel a figyelmet a The Economist, erre az elsőre nem nyilvánvaló gazdasági problémára. Jól képzett szakemberek nélkül azonban nehéz lesz beindítani az amúgy is a világ legszegényebb országai közé tartozó Afganisztán gazdaságát.

Afganisztánban nagy szerep jut a gazdaságban az informális megoldásoknak, és nagymértékű a korrupció is Forrás: AFP/Wakil Kohsar

Lehetetlenül kevesen voltak

A könyvelők száma hihetetlenül alacsony az ország fővárosában, Kabulban. A 4 milliós nagyvárosban 2009-ben kevesebb mint 20 képesített könyvelő volt. A szakemberek többsége nem az országban, hanem Dél-Ázsia más helyen, vagy annál is távolabb dolgozott.

Márpedig pénzügyi és számviteli szakemberek nélkül, nehéz visszaállítani a bankok és a potenciális pénzügyi befektetők bizalmát a vállalkozások iránt.

Afganisztánban hatalmas méreteket ölt a korrupció, és kisvállalati szinten elsősorban informális módokon oldják meg ügyleteiket az érdekeltek. Ahhoz, hogy a bankoknak is megjöjjön a kedvük a finanszírozáshoz, arra lenne szükség, hogy számviteli és könyvelési szakemberek világítsák át a befektetésre potenciálisan ajánlott vállalkozásokat.

Tavaly augusztusban a kihelyezett hitelállomány mértéke alig érte el a GDP 3 százalékát.

A pénzintézetek ragaszkodnának a formalizált ügyvitelhez és az átláthatósághoz.

Megalapozott információk híján, a bankok nem szívesen adnak hitelt a vállalkozásoknak Forrás: NurPhoto/Oleksandr Rupeta/NurPhoto/Oleksandr Rupeta

Nagy szükség lenne tehát arra, hogy hiteles, szakmailag megalapozott információk alapján ajánlhassáktudhassák ügyfeleiknek az afgán vállalkozásokat, azok pedig feladjanak abból, hogy üzleti ügyeiket a szürke- vagy feketegazdaság világában intézik.

Kellnek a nemzetközi könyvelési standardok

Nem csak a belső ügyek miatt lenne fontos Afganisztán számára az elegendő számú képzett számviteli szakember. A nemzetközi könyvelési standardok alkalmazása nélkül, nagyon nehéz külföldi befektetőket az országba csalogatni. A befektetői pénzekre pedig nagy szükség lenne a sok viszontagságot megélt államban.

A Világbank finanszírozza azt a kezdeményezést, amelynek keretében a könyvelők szakmai szervezete képzéseket szervez azért, hogy a szakemberek elsajátíthassák a nemzetközi standardokat.

Több mint ezer fő kezdte meg a képzést, a csoport harmada nő.

Mind a hazai, mind a nemzetközi befektetőknek igényük van a standardizáld számviteli környezetre és az annak megfelelő működésre Forrás: AFP/Wakil Kohsar

Ez különösen figyelemreméltó egy olyan országban, ahol a 15 évesnél idősebb nők nagyjából ötöde van jelen a munkaerőpiacon.

A program mellett, a Kabuli Egyetemen pedig BA-szintű könyvviteli képzés indult el, szintén világbanki támogatással, egy malajziai partnerintézmény közreműködésével.