Az újrahasznosítás útjára lép a McDonald’s

McDonald's Dollar Menu
DES PLAINES, IL - OCTOBER 24: In this photo illustration, a McChicken sandwich sits with typical Dollar Menu items sold at a McDonald's restaurant on October 24, 2013 in Des Plaines, Illinois. McDonald's has announced it will make changes to its low-priced Dollar Menu, which includes items like coffee, small fries, hamburgers and apple pies. The new menu, dubbed the Dollar Menu and More, will offer some higher priced options such as the grilled Onion Cheddar Burger and a McChicken sandwich. (Photo Illustration by Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A McDonald's két nagy környezetvédelmi bejelentést is tett az elmúlt hetekben: ott ahol még használják a cég az év végéig  kicseréli habszivacs poharait és tálcáit környezetbarát megoldásokra, valamint 2025-ig mind a 36 ezer éttermében megvalósítja a csomagolóanyagok újrahasznosítást – ez jelenleg csupán az éttermek tizedénél működik.
Vágólapra másolva!

A több mint száz országban, 36 ezer étteremmel jelen lévő McDonald's célja, hogy 2025-re a termékek csomagolására használt anyagok egészét megújuló, újrahasznosított, vagy az Erdészeti Tanács (Forest Stewardship Council) tanúsítványával hitelesített, fenntartható forrásokból szerezze be, és világszerte valamennyi éttermében megvalósítsa a csomagolóanyagok újrahasznosítását.

Illusztráció Forrás: AFP/2013 Getty Images/Scott Olson

– nyilatkozta a Business Insidernek Francesca DeBiase, a McDonald's ellátási és fenntarthatósági vezetője.

DeBiase szerint az új kötelezettségvállalás legnehezebb rész az, hogy minden helyszínen, étteremben ki kell alakítani egy újrahasznosítási pontot.

A különböző helyi viszonyok, valamint az infrastruktúra hiánya miatt a globális újrahasznosítás több éves erőfeszítést igényel.

„A különböző településekkel való együttműködés az infrastruktúra kialakítása érdekében lesz az egyik legösszetettebb feladatunk" – tette hozzá DeBiase.

A most bejelentett nagyszabású globális célok összhangban vannak az európai piacokon, így Magyarországon is már évek óta zajló fenntarthatósági folyamatokkal, és építenek az eddig elért eredményekre.

A hazai McDonald's éttermek mindegyikében megvalósul az ott keletkező hulladékok teljes körű szelektálása, amelyeknek jelenleg több mint 80 százalékát újrahasznosítják. A vállalat célja, hogy 2020-ra ez az arány 100 százalék legyen.

A magyar éttermekben felhasznált, rost alapú csomagolóanyagok már 2016 óta teljes egészében megújuló, újrahasznosított, illetve tanúsított, fenntartható forrásból származnak.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az újrahasznosítási lehetőségek kiépítése a második olyan terület, ahol a McDonald's a környezet és a fenntarthatóság érdekében tesz lépéseket.

Nemrég bejelentették, hogy lecserélik a habszivacs poharakat és tálcákat – és a vállalat 2020-ig áttér a száz százalékosan rost alapú csomagolásra.

Jelenleg a McDonald's által a termékek csomagolásához használt anyagok 50 százaléka származik megújuló, újrahasznosított vagy fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező forrásokból, illetve a rost alapú csomagolóanyagok 64 százaléka származik tanúsított vagy újrahasznosított forrásból.

A világon 10 százalékra becsülhető azon McDonald's éttermek aránya, ahol a termékek csomagolásához használt anyagokat újrahasznosításra adják át.

Az utóbbi években a környezetvédelmi csoportok és az ügyfelek aggodalmukat fejezték ki a McDonald's egyszer használatos csomagolása miatt, amit szinte lehetetlen újrahasznosítani. Hasonló intézkedések már a múltban is történtek, például 1991-ben a korábban műanyagban árult szendvicsek és csirkefalatok csomagolását környezetbarát papírra cserélték.