Közeledik a felvételi, ezeken a szakokon lehet a legjobban keresni

Budapest, 2018. január 18. VR-szemüveget próbál ki egy érdeklődő a T-Systems Magyarország standjánál a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a fővárosi Hungexpón 2018. január 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A 18. Educatio kiállítást január 18-20. között tartják Budapesten. A diákok itt tájékozódhatnak arról, mekkora kezdőbérre számíthatnak az adott szakokon. Az Origo utánajárt annak, hogy a legnépszerűbb szakok közül melyik kecsegtet a legnagyobb fizetéssel. Kiderül az is, hogy a diákok a korábbi évekkel ellentétben, egyre reálisabban látják, mennyi pénzre számíthatnak frissdiplomásként.
Vágólapra másolva!

Február 15-e fontos időpont a középiskolásoknak, ugyanis ez a jelentkezési határideje az idén szeptemberben induló felsőoktatási képzéseknek. A határidő előtt általában egy hónappal tartják az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, ahol az érdeklődő diákok körbejárhatják az oktatási intézmények pultjait.

Érdeklődők a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a fővárosi Hungexpón 2018. január 18-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A diákok által feltett legnépszerűbb kérdések között szerepel, hogy milyen nehéz elvégezni az iskolát, milyen könnyű/nehéz elhelyezkedni a diplomával, és hogy mekkora fizetésre lehet számítani az adott papírral.

Az Origo riportere az Educatio helyszínén a legnépszerűbb szakok kiállítóit kérdezte a frissdiplomás bérekről. A fenti videóból kiderül, hogy az előző évekkel ellentétben,

a diákok egyre reálisabban látják, hogy frissdiplomásként mennyit kereshetnek.

Mekkora fizetésre számíthatnak a mai fiatalok?

A magyar átlagfizetések az elmúlt években folyamatosan emelkedtek,

a magyar bruttó átlagbér novemberben átlépte a 300 ezer forintot.

Ezzel párhuzamos értelemszerűen folyamatosan nőnek a nettó fizetések, illetve a minimálbér is.

Jelenleg a magyar fizetésekre vonatkozó legfrissebb adat a 2017. novemberi. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közléséből kiderül, hogy ekkor a bruttó átlagkereset 323 000 forint volt.

Ez 13 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Hogy pontosan mekkora volt 2017-ben a magyarok átlagos bruttó bére, azt csak a későbbi jelentésekből derül ki, az első 11 hónapban 294 200 forint volt.

Folyamatos az emelkedés Forrás: Origo, KSH

Azonban a diákok többségét inkább a hazavihető, tényleges kereslet, azaz a nettó fizetés érdekli. Ez átlagosan 214 800 forint volt 2017 novemberében.

A nettó fizetések az elmúlt tízben több mint 60 százalékkal nőttek.

Ez azért is különösen fontos, mert jelenleg az inflációs környezet alacsony, így a fizetések reálértéke is növekszik.

Például 2017 novemberében az infláció 2,5 százalék volt, míg a fizetések 13 százalékkal emelkedetek. Ez azt jelenti, hogy a reálkereset (a kettő különbségéből adódóan) 10,5 százalékkal többet ér, mint egy évvel korábban.

Az informatika egyre népszerűbb, itt egy VR-szemüveget próbál ki egy érdeklődő a T-Systems Magyarország standjánál a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mely szakokon lehet a legjobban keresni?

A KSH részletezni szokta a kereseteket gazdasági ág szerint is. Ebből kiderül, hogy a legmagasabb bruttó fizetéseket a pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők vihették haza 2016-ban.

Az ő bruttó átlagkeresetük 519 ezer forint volt.

Bruttó átlagkeresetek 2016-ban gazdasági ág szerint

Forrás: Origo, KSH

Azonban nemcsak a KSH készít összegzést a keresetekről, hanem a Felvi.hu is nyomon követi az adott szakon végzett hallgatók pályáját.

Cikkünkben a tavalyi év tíz legnépszerűbb alapszakát vizsgáljuk meg, illetve hozzávettük az egyre népszerűbb gazdasági informatikus szakot is.

Az összegek vegyes képet mutatnak a három legnépszerűbb szak tekintetében, hiszen az egyik legmagasabb és legalacsonyabb érték is itt található.

A tavaly legnépszerűbb alapszaknál, a gazdálkodás és menedzsmentnél bruttó 292 ezer forintos átlagfizetést mértek.

A legnépszerűbb szakokról kikerülő hallgatók fizetései Forrás: Origo, Felvi

Általánosságban elmondható, hogy az informatikusi és a mérnöki szakokról kikerülve lehet a legtöbbet keresni, míg a pedagógusok és egészségügyi alkalmazottak fizetése volt a legalacsonyabb, sok esetben ezek a közalkalmazotti bértábla számait követik.

A fenti adatok ismeretében és a nyilatkozatok alapján kijelenthető,

hogy a magyar diákok egyre reálisabban látják a piaci viszonyokat.

Az Origo 2017 elején utánajárt annak, hogy melyek a legjobban fizető állások Magyarországon. Ebből az derült ki, hogy a legjobban a légiforgalmi irányítók keresnek. Az adatok 2015-re vonatkoznak, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat azóta nem frissítette adatsorait.