Öt fontos szempont alapján válasszon síbiztosítást

ausztria sílift
Vágólapra másolva!
A statisztikák szerint a magyarok körében továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a síelés és a snowboardozás: e két téli sportot 2016-ban összesen 547 ezren választották, ugyanannyian, mint 2015-ben is. Ám a tapasztalatok szerint azt már sokan nem tudják, hogy pontosan mire is fizet a síbiztosításuk, milyen anyagi kártérítésre jogosultak, ha valami történik. Erre ad választ a Vienna Life Biztosító szakmai blogján megjelent cikk.
Vágólapra másolva!

A számokból kiolvasható, hogy a síelők és a snowboardozók jóval óvatosabbak, mint az átlagos téli utazók. Míg az összes magyar utazó csupán 35 százaléka köt utasbiztosítást, addig a téli sportok hazai szerelmeseinek mintegy 60 százaléka gondoskodik ilyen módon is a biztonságról.

Érdemes átgondoli a téli sportok szerelmeseinek utasbiztosításukat Forrás: Flickr.com

Betegség vagy baleset: hüttéből a (magán)kórházba...

A téli sportolás során felmerülő káresetek között sajnos az akár több ezer eurós összegű károk sem ritkák. Például egy Ausztriában – a sípályák környékén sok esetben magánszolgáltatók által – elvégzett helikopteres mentés díja 5-15 ezer euró (mintegy 1,5-4,5 millió forint), míg a kórházi műtét és ellátás összege 8-20 ezer euró (nagyjából 2,5-6 millió forint), amikhez képest a Magyarországra történő hazaszállítás díja már „csekélység": 1-1,5 ezer euró (körülbelül 300-450 ezer forint).

A mentősök akkor is ellátják a sebesültet, ha nincs biztosítása, viszont ebben az esetben nemcsak a sebeit öltik össze,

de utólag a teljes ellátás – akár több millió forintos – költségét is ki kell fizetnie a sérültnek.

Egy síbiztosítás azonban fedezheti egy balesetnél a mentés (például a helikopterrel vagy a motoros szánnal történő szállítás) költségeit, a magánkórházi műtétet és ellátást, az esetleges kórházi önrész, vizitdíj és a kórházi napidíj összegét, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árát. De szükség esetén a családtagok kiutazásának és szállásának a költségét, sőt, még a beteg hazaszállítását, illetve baleseti halál vagy rokkantság esetén a kártérítés összegét is.

A helikopteres mentés rendkívül drága, de akár ennek költségeit is fedezheti a biztosítás Forrás: AFP/Jean-Pierre Clatot

A sípályán is szükség van „KGFB"-re

A sípályán nem csak elszenvedni, de okozni is lehet sérüléseket. Például ha a síelő nekiütközik valakinek, aki emiatt kórházba kerül, és hónapokra kiesik a munkából. Ebben az esetben ugyanúgy ki kell fizetni a kárt az azt okozónak, mint például egy autóbaleset vétkes sofőrjének. A károsult pénzt követelhet például az egészségügyi ellátása, a munkából történő kiesése vagy akár maradandó egészségkárosodása miatt is.

Ezekre az esetekre találták ki a felelősségbiztosítást,

amely a KGFB-hez hasonló, így akár több millió forintig is fizeti a más tulajdonában vagy testi épségében a biztosított által okozott kárt.

Műszaki cikkek és a sportfelszerelés biztosítása

A téli sportok nem tartoznak a legolcsóbb hobbik közé, hiszen a felszerelés a lécektől a védőeszközökön át a kiegészítőkig és a ruházatig, akár több százezer forintba is kerülhet. Így a pótlásuk vagy javíttatásuk sem olcsó.

Sokan már a sípályára se mennek ki különböző műszaki cikkek, – mobiltelefon, GoPro fejkamera vagy akár egy táblagép – nélkül.

Az elektronikus kütyük könnyen eltűnhetnek a havas pályákon, ezekre is érdemes biztosítást kötni Forrás: Flickr.com

Ha a felszerelését, ruházatot vagy a kütyüket valamilyen kár éri – például valamelyik megsérül, vagy eltűnik –, a síbiztosítás ezekre is fizet, akár 400 ezer forint erejéig is.

A síbérletre is köthető biztosítás

Amennyiben közbejön egy betegség – gyerekkel utazóknál ez igen gyakori –, ami miatt meghiúsul vagy előbb véget ér az utazás, az utazó elbukhatja a már kifizetett szolgáltatások árát. Például

egy 1 hetes síbérlet ára egy négytagú család esetében elérheti akár az 500 eurót, azaz a mintegy 150 ezer forintot is.

Ám a síbiztosítás betegség vagy baleset esetén fizeti a síbérlet árát a fel nem használt napokra. Sőt, a biztosítás

abban az esetben is megtéríti a bérlet árát, ha a sípálya üzemeltetője rendkívüli ok, például extrém időjárás vagy lavinaveszély miatt lezárja a pályát.

Ha az autó nem bírja a hideget

A síbiztosításhoz választható autó assistance a biztosítótársaság szerint, nem kidobott pénz.

Az utatzásra használt jármű is lerobbanhat a hóban Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Atli Mar Hafsteinsson

Ugyanis a jármű meghibásofdása esetén, a biztosító megszervezi és fizetheti a biztosított helyett a helyszíni javíttatást vagy a szervizbe szállítást, az alkatrészcserét, a defektes gumiabroncs költségét, a csereautó bérlését vagy a hazautazást, sőt, akár még a szállást is a javítás idejére.

A biztosítónál azt ajánlják, ezekre a területekre is érdemes biztosítást kötni, és téli utazásra nem pusztán egy általános egészségbiztosítással indulni.