Az Apple mégiscsak hallgat Trumpra, kilőttek a magyar bérek

Hogyan kerülik el a tech multik az adófizetést? Apple, Apple store Sanghajban
Vágólapra másolva!
A héten kiderült, hogy remekül teljesített a hazai turizmus 2017-ben, és a magyar bérek is rengeteget nőttek az elmúlt időszakban. Érdekes átverés terjed az interneten, a mystery boxok valósággal ellepték az eBayt. Közben pedig Kongóra figyelnek a világ vezető elektromos autó gyártói, hiszen drágulhat egy fontos nyersanyag.
Vágólapra másolva!

Hatalmas bejelentést tett az Apple

Az Apple nem-amerikai készpénzállománya 250 milliárd dollár, ez kerül most vissza az USA-ba. Az összeg hazautalása egyben adókötelezettséget is jelent, így 38 milliárd dollárt befizet a kaliforniai vállalat az államkasszába.

Illusztráció Forrás: AFP/Christof Stache

A következő öt évben összesen 350 milliárd dollárnyi hozzájárulást terveznek az amerikai gazdasághoz. Egyfelől 20 ezer munkahelyet teremtene az Apple, 30 milliárd dollárt költene beruházásra, abból 10 milliárd dollár lenne az új amerikai adatközpont ára és további 5 milliárd dollárt költenek egy innovációs alapra is.

Kongót figyelik az elektromos autók és a mobiltelefonok gyártói

Az ország stratégiai jelentőségű vagyonának minősíthetik Kongó kobalttartalékát a kinshasai törvényhozásban. Ez a nyersanyag kulcsfontosságú az elektromos autókat gyártó cégeknek.

Illusztrácó Forrás: AFP/Phil Moore/Phil Moore

Az akkumulátorgyártáshoz ugyanis mangánra, nikkelre és kobaltra is szükség van. A kongói kormány adóemelésre készül, ami jelentősen növelheti a kobalt árát. A kiviteli adó értéke a mostani 2 százalékáról 3,5 százalékra nőhet.

Rengeteg víztartalékot halmozott fel az olajemirátus

A világ egyik legnagyobb sivatagi víztározóját mutatták be az Egyesült Arab Emírségekben. A gigantikus tárolóba sótlanított víz kerül, és hónapokra elég lenne az egész országnak.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Mahmúd Haled

A terv mintegy 15 évvel korábbra nyúlik vissza, kivitelezése 2010-ben kezdődött. 2015-ben már megkezdődött feltöltése tiszta, emberi felhasználásra is alkalmas sótlanított tengervízzel. Jelenleg mintegy 26 milliárd liter, fogyasztásra alkalmas vizet tartalmaz.

A januári számlában már megjelenik az internet áfájának csökkentése

A Telenor, a Vodafone, a Magyar Telekom, a Digi Kft. és a UPC Magyarország Kft. egyaránt azt közölték, hogy érvényesítették díjaikban az áfacsökkentést, és erről a meglévő előfizetőiket decemberben értesítették.

Illusztráció Forrás: Origo

Az áfacsökkentéssel kapcsolatos információk a szolgáltatók weboldalain is elérhetők, ahol a régi és az új árakat is össze lehet hasonlítani. Januártól 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája.

Egy forradalmi technológia változtatja meg a légkondicionálást

Szingapúri tudósok egy csoportja új technológiájú légkondicionáló berendezést fejlesztettek ki. Az új szerkezet jobb energiahatékonysági mutatókkal rendelkezik a jelenlegieknél, és forradalmi módon, a levegőből kivont víz képezi az egyetlen hűtőközeget benne.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A század végéig a légkör átlaghőmérséklete akár 5 Celsius fokot is meghaladó mértékben emelkedhet. Ha az új technológia sikerrel vizsgázik, akkor ebből akár 1 Celsius fokos mérséklés is elérhető.

Emeli a dolgozói fizetését a SPAR

Eredményesen zárult a mintegy 13 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete között lezajlott bértárgyalás. A vállalat a garantált bérminimum, illetve minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is biztosít béremelést a dolgozók számára.

Illusztráció Forrás: MTI/Illyés Tibor

A legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a kezdő bér minimum havi bruttó 200 ezer forint lesz. Emellett a SPAR folyamatos beruházásainak köszönhetően a munkatársi létszám 2018-ban tovább fog nőni.

Meglepetéscsomagok lepték el az internetet

Az emberi kíváncsiságot kihasználva születtek meg az online zsákbamacskák, avagy a mystery boxok, melyek az eBayen terjednek. Pár száz forintos dobozok is vannak, de több millió forintos meglepetéscsomagokat is árulnak.

Illusztráció Forrás: eBay

A dobozok tartalma nagyban függ az eBayen szereplő leírástól, de általában nem lehet tudni mit rejtenek. Akadnak szerencsés vásárlók is, de a többség haszontalan dolgokra ad ki rengeteg pénzt.

Péntektől kapható az új, rubinvörös csokoládé

A Nestlé Japan az első, amely forgalmazza a tavaly a svájci Barry Callebaut által több mint tíz éven át kikísérletezett rubinvörös csokoládéfajtát. A terméket csak a KitKat szaküzleteiben lehet majd kapni, limitált eléréssel, kizárólag Ázsiában.

Illusztráció Forrás: Nestlé

Az új csokoládét kifejezetten Valentin-napi ajándéknak javasolja a cég. A különlegességet a KitKat Chocolatory üzleteiben és weboldalán lehet megvásárolni január 19-étől.

Folyamatosan nőnek a magyar keresetek

Tavaly novemberben a bruttó átlagkereset 13 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlag bruttó 323 000 forintot kerestek, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Illusztráció Forrás: MTI/Faludi Imre

Varga Mihály szerint a kiugró 2017-es kereseti adatok mögött a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a versenyszférában a foglalkoztatottak létszámának 85 ezres bővülése és a kormányzati életpálya programok állnak.

Hatalmas üzletet jelentenek a használt órák

Az Audemars Piguet ráébredt arra, hogy szinte teljesen kimarad a használt órák piacából, akárcsak a többi gyártó, ezért úgy döntöttek, nyitnak egy boltot a használt óráknak is.

Illusztráció Forrás: AFP/Richard Juilliart

Az üzletben azért is lát fantáziát a gyártó, mert így jobban nyomon követheti órái életútját, ráadásul új bevételi forrásra is szert tehet. A Bloomberg szerint a használt órák piaca 10-20-szor nagyobb, mint az új óráké.

Emelkedett az üzemanyag ára, jól teljesít a turizmus

Emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások árai között. A Központi Statisztikai Hivatal 2017 novemberére vonatkozó turisztikai adatai szerint jól teljesített a hazai turizmus.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/2013 © Peter Horvath/Peter Horvath

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,7, a belföldi vendégeké 5,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint az elmúlt évek jelentős állami és önkormányzati beruházásainak köszönhetően Magyarország és Budapest vonzóbb, mint valaha.