Egyhavi keresettel több maradt az embereknél

Megnyílt az Automotive Hungary 2017 kiállítás
Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter
Vágólapra másolva!
A keresetek gyakorlatilag öt éve folyamatosan nőnek, a tavalyi emelkedésnek köszönhetően maradhatott több a dolgozóknál - így kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály megjegyezte: a kiugró 2017-es kereseti adatok mögött

a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése,

a versenyszférában a foglalkoztatottak létszámának 85 ezres bővülése és a kormányzati életpálya programok állnak.

A minisztérium nem tapasztalta, hogy a vállalkozásoknak gondot jelentett volna a magasabb bérek kigazdálkodása - jegyezte meg a tárcavezető. A tavalyi adócsökkentések - a társasági adó, illetve a szociális hozzájárulási adó mérséklése - megteremtették a feltételeket mind a beruházásokra, mind a bérek fejlesztésére - tette hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Idén a keresetek várhatóan tovább nőnek

Varga Mihály szerint. Ehhez jó alapot teremt a minimálbér 8 százalékos, a garantál bérminimum további 12 százalékos emelése év elejétől, illetve a szociális hozzájárulási adó további csökkentése - magyarázta a miniszter.

A KSH pénteki közlése szerint tavaly novemberben a bruttó átlagkereset 13,0 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A múlt év első tizenegy hónapjában a bruttó és a nettó keresetek azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.