Hetekre leállhat az amerikai kormányzat

Congressional Majority In Question As Election Nears GettyImageRank2 POLITICS
WASHINGTON, DC - OCTOBER 11: The US Capitol is shown October 11, 2016 in Washington DC. House and Senate Republicans are in a close race with Democrats to keep control of both houses of Congress. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátusban óriási ellentétek vannak a demokraták és a republikánusok között, de péntek éjfélig meg kellene szavazniuk a kormányzat rövidtávú finanszírozásáról szóló terveket, annak érdekében, hogy a kormányhivatalok továbbra is zökkenőmentesen működjenek. Az Egyesült Államokban a kormányzati intézmények csak akkor kapnak pénzt, ha azt a törvényhozás is jóváhagyja, de erre most csekély az esély.
Vágólapra másolva!

A képviselőház tegnap elfogadta a kormányhivatalok finanszírozásáról szóló rövidtávú tervet, azonban annak még a szenátuson is át kell mennie. Erre a Politico szerint kicsi az esély, mert jelenleg akkora ellentétek vannak a republikánusok és a demokraták között, hogy a határidő előtt bizonyára nem fogják elfogadni a tervezetet.

A pénzforrás elapadása miatt a kormányhivataloknak már péntek este be kell zárniuk,

hiszen ekkorra fogy el az összes pénzük. A republikánus többségű képviselőház - a Reuters szerint - 230 igen és 197 nem szavazattal elfogadta a február 16-ig szóló finanszírozási tervet, ám a következő lépésben még a szenátuson is át kell mennie a javaslatnak.

illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wilson

Demokrata és republikánus szenátorok egy csoportja azonban - különböző okokból - ellenzi a képviselőház által elfogadott törvényjavaslatot és éles vita van erről a szenátusban is, ami várhatóan pénteken isi folytatódik majd.

A politikai spekuláció kétféle forgatókönyvvel számol. Az egyik szerint Washington azonnal vészüzemmódba kapcsol és leáll a kormányzati munka. A másik lehetőség szerint a döntéshozók olyan finanszírozást szavaznak meg, amely kitolná a határidőt, így időt nyernének maguknak a hosszabb, végleges változat kidolgozására és elfogadására.

Még inkább bonyolítja a politikai helyzetet, hogy hamarosan jönnek a félidős kongresszusi választások.

Ezeknél a 100 szenátusi hely harmada, valamint a képviselőház mind a 435 helye a tét. A republikánusok pedig, értelemszerűen, szeretnék mindkét helyen megőrizni többségüket.

illusztráció Forrás: AFP/Saul Loeb

Bonyolítja a dolgot az is, hogy a demokraták a finanszírozási törvény elfogadásához kötik saját indítványuk többségi támogatását, amely az Egyesült Államokban tartózkodó fiatal illegális bevándorlók védelmét szolgálná. A bevándorlás kérdésében azonban nagyon komolyak az ellentétek pártok között. Emellett a republikánus és a demokrata vezetők már most a másikra mutogatnak a leállás miatt, ami nem biztos, hogy bekövetkezik, de ők mégis úgy kezelik, mint ha már megtörtént volna.

Paul Ryan, a képviselőház szóvivője arra szólította fel Chuck Schumert, a szenátus demokrata vezetőjét, hogy akadályozza meg a kormányhivatalok leállását, mert az hosszabb távon veszélyes lehet.

Chuck Schumer Forrás: AFP/2017 Getty Images/Tasos Katopodis

Mitch McConnell republikánus szenátor arról beszélt, hogy a demokraták gyakorlatilag zsarolják az egész országot és egy olyan régi problémát akarnak a saját szájuk íze szerint azonnal orvosoltatni, mint a bevándorlók helyzete az Egyesült Államokban.

Donald Trump még szeptemberben jelentette be, hogy eltöröl egy, még Barack Obama által bevezetett migránsvédő programot. Ennek lényege hogy védelmet nyújt mintegy 800 ezer olyan illegális bevándorló fiatalnak, akik még gyerekként kerültek az Egyesült Államokba,

viszont azóta már felnőttek.

Többségükben mexikói és közép-amerikai felnőttekről van szó, őket így két évig nem utasítják ki, munkát is vállalhatnak, és ez mindig meghosszabbítható további két évre. Trump akkor hat hónapos határidőt szabott a kongresszusnak, hogy dolgozzon ki megoldást a helyzetre. Ennek határideje március 5. Ennek ellenére a demokraták szerint naponta 122 illegális migráns veszíti el a DACA programból származó, kiutasítás elleni védelmét.

Mitch McConnell Forrás: AFP/2017 Getty Images/Alex Wong

Chuck Schumer a több hónapra szóló finanszírozási törvény helyett azt javasolja, hogy egy nagyon rövid időre szóló jogszabályt fogadjanak el, aminek a segítségével a kormányhivatalok továbbra is működőképesek maradnak. Így szerinte elég idő lenne a bevándorlási kérdés és a finanszírozási törvény rendezésére is.

Mi történt, amikor tényleg leálltak a hivatalok az USA-ban 2013-ban?

  • 2013 októberében, még az előző elnök, Barack Obama hivatali ideje alatt leállt az amerikai kormányzat és több mint 800 ezer kormányzati dolgozót küldtek kényszerszabadságra.
  • A nemzeti parkok ideiglenes bezárása miatt nagyjából 750 000 látogatót veszítettek el a National Parks Conservation Association szerint. A The National Park Service becslései alapján a bevételkiesés 500 millió dolláros volt.
  • Washingtonban a legnépszerűbb turisztikai látványosságok is bezártak. A Lincoln Memorial köré útzárakat emeltek, a Smithsonian és a National Zoo sem nyitott ki, de még az akkoriban népszerű panda kamera is elsötétült.
  • Az Internal Revenue Service, vagyis az amerikai adóhivatal dolgozóinak 90 százalékát küldte kényszerszabadságra. Ennek következtében 4 milliárd dollárnyi adóvisszatérítés késett. Ugyanez volt a helyzet a hitelezéseknél is, mivel a hitelezők nem tudtak hozzáférni fontos kormányzati adatokhoz.