Rengeteg tranzakció után követelik az adó megfizetését Indiában

bitcoin hacker valuta
Vágólapra másolva!
Kriptodevizapiaci befektetők százezreinek küldtek ki adóbevallási íveket Indiában, miután egy országos felmérésből kiderült, hogy 17 hónap alatt több mint 3,5 milliárd dollár értékű tranzakciókat hajtottak végre virtuális devizákkal - írja az MTI. A hatóság két dolgot akar a kereskedést folytatóktól: pénzt és adatokat.
Vágólapra másolva!

Nehéz hete van a bitcoin és más kriptodevizák tulajdonosainak és az azokkal üzletelőknek. Nem elég, hogy az árfolyamok beszakadtak, a hatóságok is egyre feszültebben figyelik a digitális pénzek körül zajló fejleményeket. Most az indiai adóhatóság azt közölte, kilenc indiai kriptodevizakereskedési platformtól gyűjtöttek adatokat. Ezek elemzése után a bitcoinba és más digitális devizákba befektetőket, köztük komoly technológiai tudással rendelkező fiatalokat, ingatlanpiaci szereplőket és ékszerészeket felszólították, hogy fizessék meg a tőkejövedelemre kivetett adót.

Szépen kérik

Az adóhatóság azt is kéri, hogy az adóbevallásban mindenki részletesen tüntesse fel a birtokában lévő kriptodevizákat és az azok megvásárlásához szükséges tőke forrását.

Lecsapott az indiai adóhatóság, bevallásra szólítják fel a kriptodevizával üzletelőket (illusztráció) Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Az indiai kormány több alkalommal adott ki figyelmeztetést, amelyben

óva intett a virtuális devizákkal való kereskedéstől,

mondván, hogy az hasonlít a Ponzi-sémának is nevezett piramisjátékra, a befektetők naivitását kihasználó csalási rendszerre.

Mindazonáltal Indiában mindeddig nem korlátozták a kriptodevizakereskedést.

Az indiai pénzügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője annyit mondott, hogy vizsgálják a szigorítások lehetőségét.

Globális megfontolás tárgya

A kormányok világszerte küszködnek azzal a problémával, hogy miként kellene szabályozni a kriptodevizák kereskedését.

Globális kihívás a digitális pénzekkel való ügyletek szabályozása (illusztráció) Forrás: AFP/Imaginechina/Benjamin Gz

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport márciusi csúcstalálkozóján valószínűleg ezt a kérdést is megvitatják a politikai döntéshozók.

Például, az indiai vezetés számára a legnagyobb gondot az jelenti, hogy miként tudná megvédeni a külföldi platformokon kereskedő indiai befektetőket. Már több száz befektető tett feljelentést a rendőrségen virtuális devizákkal végrehajtott, csalásnak bizonyult tranzakciók miatt.