Több szempontra érdemes odafigyelni lakásbérléskor

Interjú egy ingatlanspecialistával – Ez várható 2018-ban a lakáspiacon!
Vágólapra másolva!
Elsőre nem mindenkinek nyilvánvaló, mire kell, illetve érdemes odafigyelni lakásbérléskor - áll a lakáskiadás és lakásbérlés hatékonyabbá tételével foglalkozó, online piacteret létrehozó magyar startup, a Rentingo.com közleményében.
Vágólapra másolva!

A megfelelő lakás kiválasztásakor nem csak az ár és a méret a fontos, hanem több olyan dolgot is figyelembe kell venni, ami esetleg a bérlési időszak alatt okozhat kényelmetlenségeket.

Ezekre érdemes figyelni a lakás kapcsán

Az ár mellett, különösen téli időszakban érdemes fokozottt figyelmet fordítani a fűtési rendszer és a nyílászárók állapotára. Olyan lakásoknál, házaknál, ahol kazán biztosítja a fűtést, érdemes a bérbeadótól megtudni, hogy mikor történt a fűtési rendszer utolsó karbantartása.

Sok szempontra érdemes odafigyelni a lakásbérlésnél, nem csak az árra (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Valamennyi nyílászáró állapotát, szigetelését érdemes alaposan ellenőrizni, meggyőződve azok zárhatóságáról.

Ugyanígy érdemes rákérdezni a lakás elektromos hálózatának állapotára is hiszen, ha régiek a vezetékek, a későbbiekben meghatározó lehet, hogy a számítógépet, a mikrohullámú sütőt és más elektromos háztartási gépet, elbírja-e az elektromos hálózat.

Amennyiben a lakást háztartási gépekkel együtt adják bérbe, a lakás átvételekor feltétlenül ellenőrizzük azok működőképességét.

Fontos szempont lehet még a lakás tájolása, milyen égtájak felé nyílnak az ablakok és erkélyajtók, mennyi természetes fényt kap a lakás, ezért célszerű nappal is megnézni a kiválasztott ingatlant. Amennyiben több lakásos társasházba vagy lakótelepi lakásba költözünk bérlőként, érdemes a tulajdonost megkérdezni a közvetlen szomszédok szokásairól.

A környéket is érdemes felmérni

Lakásbérléskor ne csak a lakásra, hanem a környékre is érdemes figyelni. Fontos, hogy a lakás tömegközlekedéssel is jól megközelíthető helyen legyen, és amennyiben nem ajánlanak hozzá parkolóhelyet vagy garázst, utána kell járni, hogy az utcában és a környéken milyenek a parkolási viszonyok.

Ha a lakást gépekkel felszerelve adják bérbe, érdemes ellenőrizni azok működőképességét is (illusztráció) Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ezen kívül érdemes a környéket nappal és este is alaposan szemügyre venni és meggyőződni arról, hogy a kiválasztott lakás biztonságos környéken található-e.

Amennyiben minden szempontból megfelelőnek találtuk a kiválasztott ingatlant, fontos ellenőrizni az ingatlan tulajdoni viszonyait, illetve azt, hogy valóban a tulajdonossal vagy annak meghatalmazott képviselőjével kerültünk-e kapcsolatba.

A kauciót csak ezt követően érdemes átadni a tulajdonosnak vagy a tulajdonos által meghatalmazott képviselőnek. A megállapodást mindenképpen érdemes írásban rögzíteni, arról szerződést készíteni. Ennek kapcsán érdemes tisztázni, hogy van-e a lakásra kötve érvényes lakásbiztosítás, illetve, hogy az mire terjed ki.