Leálltak az amerikai kormányhivatalok, de közel lehet a megoldás

Congress Convenes
WASHINGTON, DC - OCTOBER 14: A biker rides past the U.S. Capitol , October 14, 2013 in Washington, DC. With the government shutdown going into the fourteenth day and the deadline for raising the debt ceiling fast approaching, Democrats and Republicans are still at a stalemate on agreeing on a budget. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Harmadik napja tartanak zárva az amerikai kormányhivatalok, mivel a szenátus nem szavazta meg a kormányzati hivatalok és ügynökségek finanszírozásához szükséges törvényt. A republikánusok és a demokraták is a másikat okolják. Vasárnap azonban a döntéshozók egy lépéssel közelebb kerültek a megoldáshoz, de tényleges áttörés még nincs.
Vágólapra másolva!

Mint korábban megírtuk, a demokraták és a republikánusok között komoly vita alakult ki a szenátusban. A demokraták mindenáron szerették volna elfogadtatni azt a törvényt, amivel megvédhetik az egykori DACA programba tartozó, az Egyesült Államokba szüleikkel illegálisan érkezett és ott felnőtt mintegy 700-800 ezer fiatalt.

Forrás: AFP/Mark Wilson

A republikánusok nem engedtek a nyomásnak, emiatt viszont nem is sikerült megszavazni a kormányzati hivatalok finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot határidőre, aminek következtében pénteken leálltak az amerikai kormányzati hivatalok.

A leállás alatt egyes hivatalok dolgozóit fizetés nélküli szabadságra is küldhetik, míg a fontosabb intézményeknél tovább dolgoznak, viszont erre az időre nem kapnak fizetést.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője vasárnap kijelentette, hogy hajlandó lenne szavazásra bocsátani a demokraták bevándorló reformjait tartalmazó indítványt, viszont cserébe elvárja, hogy a demokraták szavazzák meg a kormányhivatalok hosszú távú finanszírozásáról szóló törvényt. Egy demokrata forrás szerint azonban megállapodás még nem született.

Mitch McConnell, republikánus szenátor Forrás: AFP/2017 Getty Images/Alex Wong

A kongresszus eddig nem tudott dűlőre jutni az USA-ban felnőtt fiatal bevándorlók ügyében.

Donald Trump tavaly szeptemberben vetett véget Barack Obama DACA programjának, de hagyott fél évet a kongresszus számára, hogy megoldást találjanak a problémára, azonban ez a haladék március elején lejár ésa kongresszus egyelőre nem jutott semmire.

Emellett a republikánusok hajlandók támogatni a Chip-nek nevezett, népszerű demokrata egészségügyi program meghosszabbítását, ha ezzel át tudnak csábítani néhány demokratát. A Chip egészségügyi biztosítást ad több mint 9 millió gyermeknek hat éven át. Ezt már a pénteki tárgyalásokon is felajánlották, akkor négy demokrata át is szavazott és támogatta a finanszírozási törvényt.

Donald Trump twitteren üzente meg: örül, hogy a republikánusok minden erejükkel védik az Egyesült Államokat az illegális bevándorlóktól. Forrás: Picture-Alliance/AFP/Shawn Thew

Hétfőn, magyar idő szerint este 6 órakor újra szavaz a szenátus a kormányzati leállás megszüntetéséről és a kormányhivatalok finanszírozásáról szóló törvény elfogadásáról.

A republikánusoknak estig még 10 új támogató szavazatot kellene szerezniük. A pénteki voksolás eredménye 50 igen, 49 nem szavazat volt, viszont ez jócskán elmaradt a szükséges 60-tól.

Egyenlőre úgy tűnik, hogy a demokraták vannak jobb helyzetben a vitában. McConnell már arról is biztosította őket, hogy ha hajlandóak megszavazni az indítványt és véget vetni a kormányzati intézmények leállásának, akkor hajlandók tárgyalni néhány fontos demokrata indítványról.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Daniel Kalker

A politikai viták és a kormányleállás ellenére a dollár kitart. A befektetők abban bíznak, hogy hamarosan rendeződik a helyzet. A MarketWatch szerint azonban az emberek könnyen rádöbbenhetnek arra, hogy a folyamatosan jól teljesítő és rekordokat döntögető tőzsde is fordulhat lejtmenetbe, még ha nem is feltétlenül kell komoly zuhanásra számítani. Megjegyzik azt is, hogy a kormányleállások eddig nem voltak különösebb hatással a piacra és ez – úgy tűnik – most sem fog változni.