A kínálat csökkenésével függhet össze az olajár emelkedése

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export mo
The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export more crude oil once sanctions are lifted in the wake of the international deal to roll back its nuclear programme, the country's oil minister said. "Immediately we can" return to full export capacity of four million barrels per day, Iran Oil Minister Bijan Zanganeh told reporters ahead of OPEC's meeting on oil production in Vienna. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN / AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
Emelkedésnek indult hétfőn a kőolaj világpiaci ára, miután Szaúd-Arábia energetikai minisztere jelezte, hogy folytatódik az együttműködés a nagy exportőr országok között a kitermelés-csökkentési megállapodás, 2018 végére tervezett lezárása után.
Vágólapra másolva!

Újra erősödik az olaj ára. Közép-európai idő szerint dél körül az északi-tengeri Brent hordónként (159 liter) 68,69 dollárba került márciusi szállításra. Napi csúcsán is 68,69 dolláron jegyezték. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára márciusi szállításra hordónként 63,41 dollárra nőtt.

A kínálat csökkentése tolja felfele az árakat

Az olajárakat támogatja a világgazdasági növekedés erős üteme és az amerikai olajfúró tornyok számának múlt heti csökkenését tükröző adat is.

Újra erősödik az olaj ára Forrás: AFP/Lluis Gene

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőr országa, egyben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) de facto vezetője. Energetikai minisztere, Hálid al-Falih az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok kitermeléscsökkentési megállapodásának végrehajtását felügyelő bizottság, Ománban vasárnap tartott ülése után elmondta, hogy

a nagy olajexportőr országok készek folytatni az együttműködést 2018 után.

Ennek mechanizmusáról egyelőre nem döntöttek, de 0132konszenzus alakult ki az együttműködés folytatása mellett” - mondta.

Halid al-Falih, szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének tavaly novemberi bécsi kongresszusán Forrás: MTI/EPA/Lisi Niesner

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly január 1-je óta fogja vissza a kitermelést, együttesen napi 1,8 millió hordóval. Ennek célja a piaci egyensúly megteremtés és ezáltal a világpiaci árak alátámasztása.

Az olaj hordónként ára 2016 elején 30 dollár, idén januárban pedig már 70 dollár körül mozgott.

Az egyezség hatályát többször meghosszabbították, legutóbb 2018 december végéig.

Még mindig a kitermelési kvóta a kérdés

Hálid al-Falih a bizottsági ülés előtt azt hangoztatta, hogy nem szabad 2018-ra korlátozni a kitermelési kvóták megállapítását célzó erőfeszítéseket. Álláspontja szerint, meg kell teremteni a hosszabb távú együttműködés kereteit az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok között. A miniszter megjegyezte, hogy a hosszú távú megállapodás nem feltétlenül jelentene a mostanival azonos mértékű kitermelési kvótákat.

Az OPEC a kitermelési kvóták szabályozásával kívánja elérni a piaci egyensúlyt Forrás: AFP/Alexander Klein

Alekszandr Novak, orosz energetikai miniszter, miután Maszkatban tárgyalt szaúdi kollégájával, arról beszélt, hogy

folytatni kell az erőfeszítéseket a kőolajpiac egyensúlyának újbóli megteremtéséig.

Novak jelezte, Moszkva várakozásai szerint idén helyreáll az egyensúly, mivel világszerte csökkennek a tartalékok a kereslet emelkedésével egyidejűleg.

A szaúdi szakminiszter viszont arról beszélt, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket a tartalékok "normális szintekre" történő leépítésére. Ezt a célt - a normális szintek elérését - még nem sikerült elérni, ehhez várhatóan az egész idei évre szükség lesz.