A skandináv állam is betiltja az állati szőrme gyártását

2018.01.22. 21:59

Az egykori szőrmenagyhatalom Norvégia, 2025-ig felszámolja szőrmegyártását, ezzel pedig azoknál a farmgazdálkodásoknál is lehúzzák a rolót, ahol ebből a célból tartanak rókákat és más állatokat – írja a Reuters. Az állatvédő szervezetek üdvözölték a bejelentést, a gazdálkodók viszont döbbenten fogadták azt.

2025-ig végleg leállítják az állati szőrmék gyártását Norvégiában – jelentette be a koalíciós kormány. A miniszterelnök asszony, Erna Solberg hárompárti kormány élén áll. Korábban kisebbségben kellett dolgoznia a kabinetjeivel közösen, a Liberális Párt csatlakozásával azonban jóval nagyobb mozgástere lett. A megállapodás ára volt az, hogy Solberg kormánya elkötelezi magát a korábban jóval nagyobb súlyú gazdasági ágazat felszámolására.

A norvég kormány bejelentette, 2025-ig felszámolja a szőrmegazdaságokban zajló termelést az országbanForrás: AFP/Image Source/Sian Kennedy

Nagy múltú termelőágazat szűnik meg

Norvégia az első a skandináv országok sorában, amely meghozta döntését az állati szőrmegyártás felszámolásáról.

A második világháború előtt, 1939-ig, Norvégia volt a világ vezető szőrmegyártója. Akkoriban közel 20 ezer farmon tartottak szőrmének való állatokat.

Napjainkra az ágazat teljesítménye jelentőse lecsökkent Norvégiában, a globális szőrmegyártásban pedig háttérbe szorult a piacot uraló Kína és Finnország mögött. Például, 2013-ban 7,3 millió darab rókaprémet állítottak elő világszerte, ennek 69 százaléka Kínában készült, és csak 3 százaléka Norvégiában. Ugyanebben az évben, a nyérc szőrméjéből készült 72,6 millió darab terméknek alig 1 százalékát állították elő itt, a nagyja ezeknek is a távol-keleti országból származott.

A múlt század első felében Norvégia uralta a szőrmék világpiacát, napjainkra azonban ezen a területen is Kínáé a vezető szerepForrás: AFP/Imaginechina/A Ran

Indul a visszaszámlálás az átállásra

Az állat-, illetve környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek üdvözölték a norvég bejelentést. A Humane Society International közleményében emlékezetett arra, hogy Norvégia a 14. ország, ahol az állati szőrme tiltását határozták el. Emlékezetes, hogy az elmúlt évben a nagy olasz divatmárka, a Gucci is bejelentette, más divatházakhoz hasonlóan, felhagy a szőrmék használatával újabb tervezésű termékeinél.

A szőrmegyártáshoz kapcsolódó állattartás jelenleg mintegy 200 farmon zajlik Norvégiában, nagyjából 400 ember megélhetését biztosítva.

Az ágazat teljesítménye évi 44 és 63 millió dollár (11,5 és 16,5 milliárd forint) között van. Szakértők szerint, a norvég gazdaság egészét tekintve ezek a számok elhanyagolhatók.

Norvégia a 14. ország, ahol betiltják az állati szőrme gyártását, a globális gazdaságnak ezt a szeletét Kína uraljaForrás: Imaginechina/Yu changjun - Imaginechina/Yu Changjun

A szőrmegazdálkodók szövetségének vezetője ugyanakkor megdöbbenésének adott hangot a bejelentés kapcsán, ami a termelőágazat felszámolására vonatkozik. A mezőgazdasági miniszter pedig azt mondta, a kivezetési időszakban kompenzációt kell kapniuk a jelenleg működő róka- és nyércfarmok fenntartóinak.

Az elmúlt években éles társadalmi vita zajlott az állati szőrméről a norvégok körében, erre végére tett most pontot a kormánybejelentés.