A britek küzdeni fognak az amerikai médiabirodalmak befolyása ellen

lehallagtási botrány, Rupert Murdoch médiamogul, James Murdoch maszkot viselő tüntető Londonban
Vágólapra másolva!
A Murdoch-konglomerátumhoz tartozó 21st Century Fox médiacsoport 11,7 milliárd fontért venné meg a Sky-részvények azon 61 százalékát, amely még nincs a birtokában, miközben a Walt Disney az egész Fox csoportra pályázik egy 66 milliárd dolláros átvételi ajánlattal. A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) azonban úgy tűnik, hogy nem fogja engedélyezni a felvásárlást.
Vágólapra másolva!

A médiabirodalmak egyre gyakrabban kerülnek nehéz helyzetben az üzletkötéseknél, hiszen sok esetben egy bizonyos felvásárlás túl nagy hatalmat adna egy cégcsoport kezében. Ez volt a helyzet akkor is, amikor egy hónapja a Walt Disney felvásárolta a 21 Century Fox csoportot, azonban a Fox két húzónevét - a Fox News-t és a Fox Sports-ot - már nem vehették meg.

Most újabb érdekes helyzet állt elő, hiszen a Murdoch csoporthoz tartozó 21st Century Fox 11,7 milliárd fontért szeretné megvenni a Sky részvényeinek megmaradt részét. A Murdoch-konglomerátum már birtokolja a Sky 39 százalékát, azonban most a megmaradt 61 százalékát is megvásárolnák.

Rupert Murdoch Forrás: Picture-Alliance/AFP/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

Ez minden bizonnyal nem fog menni, mert brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) nem engedélyezi az üzletet.

Indoklásuk szerint a Murdoch Family Trust (MFT) "túl széleskörű ellenőrzést szerezne minden létező médiaplatformon" - a televíziózásban, az online médiában, a rádiós piacon és a nyomtatott sajtóban - a nagy-britanniai hírszolgáltatás felett, és így túl nagy befolyása lenne a brit közvéleményre.

illusztráció Forrás: AFP/Armin Weigel

A brit versenyfelügyelet megállapítása szerint az MFT nagy-britanniai hírszolgáltatását a brit lakosság csaknem egyharmada nézi, hallgatja vagy olvassa, és a Murdoch-konglomerátumnak így jóval nagyobb a részesedése a lakossági hírfogyasztásban, mint az összes többi hírszolgáltatónak, a közszolgálati BBC és a kereskedelmi ITN médiacsoportokat kivéve.

A CMA előzetes végzése szerint a média sokszínűsége a brit demokrácia működésének egyik központi eleme, és nagyon fontos, hogy egyetlen csoport vagy egyén se szerezzen túl nagy ellenőrzést a brit hírszolgáltató média felett, és ne gyakorolhasson túl nagy befolyást a politikai folyamatokra.

A CMA május 1-jéig készíti el végleges jelentését, amelyet a médiaügyekért is felelős kulturális minisztérium elé terjeszt. A döntés joga a tárcát illeti meg.

illusztráció Forrás: AFP/Ben Stansall

Rupert Murdoch birtokolja jelenleg is a Sky-csoport 39 százalékát,

emellett nagy-britanniai sajtóportfóliójába tartozik a The Times, a The Sunday Times és a The Sun, a három legolvasottabb konzervatív brit lap.

A News Corporation - a Murdoch-csoport globális sajtó- és médiaérdekeltségeit összefogó holding - már nyolc évvel ezelőtt is megpróbálta megszerezni a teljes ellenőrzést a Sky médiacsoportot működtető, akkor még BSkyB néven jegyzett médiavállalkozás felett, ám az akkori átvételi kísérlet meghiúsult egy sajtóbotrány miatt, amelynek kirobbanása után a Murdoch-cégcsoport elállt az akvizíciós szándéktól.

A botrányt az robbantotta ki, hogy 2010 nyarán kiderült: a brit Murdoch-sajtóérdekeltség akkori vasárnapi lapja, a News of the World feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A rivális brit lapok által feltárt ügy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, és Murdoch brit érdekeltsége ennek hatására egyik napról a másikra beszüntette a 168 évvel korábban alapított News of the World megjelentetését.