Folytatja a világ bekábelezését a Google: óriási felhőt épít az óceánok alatt

internet kábel tenger hajó víz afrika
Tenger alatti kábelt fektetnek le Kelet-Afrikában
Vágólapra másolva!
Három új víz alatti optikai kábel lefektetésével erősíti meg szolgáltatásainak infrastruktúráját a Google. Az új eszközök elsősorban a felhőszolgáltatások fejlesztéséhez adják majd a hátteret, és várhatóan 2019 végére készülnek el.
Vágólapra másolva!

Az amerikai óriás blogjában jelentette be, hogy újabb, nagy volumenű beruházást valósítanak meg. Három új kábelt fektetnek le az óceánok fenekén a következő két évben, és ezzel újra kontinenseket kötnek össze.

A Curie, a Havfure és a HK-G

Az internetes hálózat gerincét globális viszonylatban a tenger alatti kábelek adják. A becslések szerint, a teljes adatforgalom 90 százaléka ezeken bonyolódik.

Ebből a Google kábelein jelenleg is a teljes forgalom tekintélyes hányada, mintegy 25 százaléka halad át.

A Google a most jelentett három új kábellel, tizenegyre növeli a tenger alatti vezetékeinek számát Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A tervezett új gerinckábelek közül a Curie – nevét a lengyel tudósról, Marie Curie-ről kapta – Los Angelest és Chilét köti majd össze. A Curie idestova két évtizede az első tenger alatti kábel lesz, amely eléri a dél-amerikai országot.

A Havfure az USA, valamint Dánia és Írország között teremt majd kapcsolatot, míg a HK-G Hongkong és Guam szigete között.

A három új tenger alatti kábel a meglévő vagy építés alatt álló nyolc mellé csatlakozik be a szolgáltatások infrastrukturális háttereként.

A Google az alábbi, a blogján közölt ábrán mutatja be, hogyan fog majd kinézni néhány év múlva a saját hálózata:

Ilyen lesz a Google tenger alatti kábelhálózata néhány év múlva Forrás: Google Blog

Nem egyedül valósítják meg

A Google több száz millió dollárt költ a tenger alatti kábelekre. Ebből csak a Curie az, amelyet önállóan valósítanak meg, a másik két kábel esetén kénytelenek voltak konzorciumi társulással belevágni a projektekbe. A Havfrue az Atlanti-óceán jelenlegi kapacitásait támogatja majd, itt egy másik vállalat mellett a Facebook is beszállt az ügyletbe. A HK-G-re pedig azért van szükség, hogy

a Google az ausztráliai és a csendes-óceáni térségben lévő ügyfelei részére is a kívánt szintű szolgáltatást tudja nyújtani.

A Google kábelhálózatának fejlesztésével rengeteg új csatlakozási pontot is létrehoz.

Tenger alatti kábelt fektetnek le Kelet-Afrikában Forrás: AFP/-

A cég a beruházástól azt várja, hogy szolgáltatásait és egyes termékeit a megfelelő sebességgel és kapacitással kínálhassa ügyfeleinek. Ugyanígy fontos a vállalat számára, hogy a felhőszolgáltatásaikra más cégek építette megoldások ugyanolyan gyorsan elérhetők legyenek az ügyfelek számára, mint a Google saját szolgáltatásai.