A versenyképesség növeléséhez szükség van a bérterhek csökkentésére

Vágólapra másolva!
A közép- és kisvállalkozások versenyképessé tételéhez meg kell teremteni azt a környezetet, amelyben a magyar életszínvonalhoz és árakhoz viszonyítva elégedett lehet a fizetésével a munkavállaló - jelentette ki Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban, amely kedden jelent meg.
Vágólapra másolva!

Elmondta: ígéretet kaptak arra, hogy ha a költségvetési hiány két százalék körülire normalizálódik, megindul a bérfejlesztés segítése. Összességében nézve az adóterhek közel azonos szinten vannak az uniós átlaggal, a bérterhek viszont "aránytalanul nagyok nálunk" - hangsúlyozta.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban Vadász György úgy vélte, "egy alapos, átfogó programra lenne szükség, hogy kereslet és kínálat a munkaerőpiacon is találkozzon". "Egy ilyen kis országban ne legyenek ilyen hatalmas különbségek egyes területek között" - tette hozzá, utalva arra, hogy az országon belül alacsony a mobilitás.

A bankok növekvő bizalma, a csökkenő hitelkamatok és az állami garanciavállalási háttér nagy segítséget jelent a vállalkozásoknak abban, hogy forráshoz jussanak és fejlesszenek - emelte ki az iparszövetség ügyvezető elnöke.