Az árzuhanás küldi padlóra a Seychelle-szigetek párizsi járatát

Young woman flying to France
Woman in airplane looking through the window
Vágólapra másolva!
Két, különösen jó kihasználtsággal üzemelő járatát kénytelen törölni a Seychelle-szigetek nemzeti légitársasága. Tavasztól nem repülnek Párizsba és Madagaszkárra sem. Az okok között az erős versenyhelyzet és más fejlesztési célok előtérbe kerülése is szerepel.
Vágólapra másolva!

Április 24-től leállítja a francia fővárosba közlekedő járatait az Air Seychelles – írja az Africa News. Ettől a naptól Madagaszkárra sem lehet közvetlenül repülni a különleges természeti adottságairól ismert, népszerű turistacélpontnak számító szigetekről.

Mindenki oda akar repülni

A repülőtársaság közleményben tájékoztatott arról, hogy felfüggesztik párizsi járatukat. Ennek oka, hogy idén tavasztól nagy társaságok indítják új járataikat a szigetekre, és a nemzeti légitársaságnál úgy látják, nem képesek felvenni velük a versenyt.

A festői szépségű szigetvilág országából, tavasztól nem lehet Párizsba repülni a nemzeti légitársasággal Forrás: RIA Novosti/Alexander Kovalev

Márciusban várhatóan a British Airways járataival már repülhetnek a szigetekre a turisták. Májusban az Air France leányvállalata, az elsősorban a fiatalabb generációkat megszólítani kívánó Joon is járatot indít, amit ősszel a svájci Edelweiss Air gépei követnek majd.

A Seychelle-szigeteket már jelenleg is kilenc társaság gépei érintik.

A légitársaságnál úgy látják, az új cégek belépése a piacra olyan mértékű túlkínálatot jelent majd az ülőhelyek számát tekintve, ami drasztikus árzuhanáshoz vezet. Ezzel pedig a nemzeti légiközlekedési vállalatnál nem tudnak versenyezni.

A bejelentés azért is érdekes, mert a cég saját bevallása szerint,

a légitársaság teljes utasforgalmának nagyjából 30 százalékát a párizsi járatok adták.

A párizsi és madagaszkári járat megszűntetését a cég a regionális jelenlét erősítésével indokolta Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Martin-Dm

Ennek beszüntetése óriási érvágást jelent a vállalatnak. Az előzetes információk szerint, a kompenzálására több pilótától és utaskísérőtől is kénytelenek lesznek megválni, valamint felfüggesztik két A330-as légibuszuk bérlését is.

A párizsi járat szanálásának esik áldozatául a madagaszkári járat is. Az Antananarivoba közlekedtetett járatokat a társaság a párizsi járat kihasználtságára építve vállalta be. Annak megszűnésével, ezek fenntartása sem lenne gazdaságos.

A jövő érdekében

A légitársaság vezetője és az ország polgári légiközlekedéséért felelős minisztere is azt nyilatkozta a bejelentés kapcsán:

a döntés rendkívül fájdalmas volt, de meg kellett hozni.

Ennek oka az említett élesedő verseny mellett az, hogy a vállalat a regionális jelenlét erősítésére szeretne koncentrálni. A cégnél elismerik, hogy a nagy európai társaságok költséghatékonyabban tudják járataikat hozzájuk közlekedtetni.

Ugyanakkor úgy vélik, Mauritius, Johannesburg, Abu Dzabi és Mumbai olyan célpontok lehetnek a számukra, ahol érdemes erősíteni jelenlétüket.

A vállalat 2019-es tervei között pedig az szerepel, hogy korszerűbb típusokra cseréli néhány, most szolgálatban lévő A320-as gépét.