Ideje új kedvenc illatot választani a citrus helyett

illatanyag gyárak, Givaudan
Ryoko Akatsu, a student from Japan, melts fragrances and oils in a laboratory at the Givaudan Perfumery School on July 4, 2012 in Argenteuil, northern suburb of Paris. The school opened in 1946. AFP PHOTO ERIC FEFERBERG / AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
Vágólapra másolva!
Az olyan európai illatanyag gyártók, mint a Givaudan tülekedni fognak a citrusillat alapanyagáért, mivel tavaly októberben leégett a BASF kémiai aromákat előállító Ludwigshafenben található gyára.
Vágólapra másolva!

Az illatipar igen komoly hiánnyal néz szembe, mert a németországi gyár volt az egyik legjelentősebb a citrus illat előállításában. A Givaudan, vagyis az első számú feldolgozó cég, most alternatív források felkutatásával foglalkozik, valamint ügyfeleinek segít az összetevők használatának csökkentésében – mondta a cég vezérigazgatója.

Illusztráció Forrás: AFP/Eric Feferberg

A svájci gyártó szerint a nyersanyagárak idén akár hat százalékkal is emelkedhetnek, részben azért, mert nagy a kereslet az illatok vegyi és természetes összetevőire. Ez a piaci vélekedés még a gyártűz, valamint a citrus és vanília-aroma hiánya előtt fogalmazódott meg.

2018-ban várhatóan az alapanyagok ára minden kategóriában jócskán emelkedni fog.

"A nyersanyag-költségek inflációja 2018-ban kétszeres lesz" - mondta Gunther Zechman, londoni elemző a Bloombergnek.

A Givaudan most azon fáradozik, hogy ne okozzon fennakadást a vevőinek, és úgymond "jól pozícionálja az ellátási lánc hiányosságait". A cég részvényei 0,2 százalékkal nőttek, ami így 20,5 milliárd frankot ér.

A Symrise laboratóriuma Forrás: AFP/Swen Pförtner

A 10 ezer darabos nyersanyag tartalékkal az ellátás biztonsága kérdésessé vált, miközben a Vernier központú Givaudan az ellátás folyamatos fenntartásán dolgozik. Azzal is foglalkoznak, hogy esetleg saját maguknak vásárolnak földet, és azon beindítják saját termesztésüket.

A BASF három héttel ezelőtt jelentette be, hogy a leégett citrus gyár legkorábban márciusban nyithat újra.

A német illatszergyártó Symrise már korábban reagált a nyersanyagok növekvő hiányára, és saját maga gondoskodik az alapanyagokról.