Kifinomult programmal manipuláltak orosz benzinkutakon

hekker hacker autó
Vágólapra másolva!
Vélhetően az orosz benzinkutak távfelügyeleti rendszerét bolondította meg az a vírus, amelynek programozójára nemrégiben csapott le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat – írja az Oilprice.
Vágólapra másolva!

Egyből a legkomolyabb, leleplezett számítógépes csalások közé került annak a fiatalembernek a tette, akit nemrégiben kaptak el a hatóságok. Vírusával sikeresen kerülte meg az összes biztonsági megoldást a benzinkutak távfelügyeleti rendszerében.

Újra eladták a különbözetet

A malware típusú vírust annak készítője, Denis Zajev, benzinkutakon dolgozók segítésével juttatta be az állomások rendszereibe.

A töltőállomások távfelügyeleti rendszerét játszotta ki a hekker (illusztráció) Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A csalás központi eleme az volt, hogy a kártékony kód lényegében becsapta a töltőállomások működését ellenőrző rendszert.

Így egy-egy tankolás alkalmával a vásárló 7 százalékkal kevesebb üzemanyagot kapott, mint amennyiért valójában tankolt.

A különbözetet a hekker cinkosaiként a kutakon dolgozók még egy alkalommal értékesítették, így téve szert bevételre.

A hatósági közlés szerint, Oroszország déli részén mintegy tucatnyi benzinkút volt érintett.

A programot nem védték ki az olajtársaságok biztonsági rendszerei (illusztráció) Forrás: Origo

A hekker teljesítménye – az eset jellegétől és körülményeitől függetlenül – azért figyelemreméltó, mert a programja képes volt kicselezni az olajtársaságok valamennyi biztonsági rendszerét.

A műfaj nem új

A benzinkutakat érő, ilyen típusú támadások, nem új keletűek. 2014 elején 13 ember ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban, akik

a kutakon tankolóktól azok bankkártya adatait lopták el.

Az okozott kár értéke akkor 2 millió dollár volt. A csalássorozat Texas, Georgia és Dél-Karolina államokban történt, és több gyanúsított ellen is ellenjárást indítottak, akik összejátszottak a gyanútlan tankolók megkárosításában.