WEF: sokan részesülnek a gazdasági növekedésből Magyarországon

World Economic Forum (WEF) embléma
(FILES) This file photo taken on January 23, 2015 shows the World Economic Forum (WEF) logo outside the Congress Centre in Davos during the World Economic Forum (WEF) annual meeting. The World Economy Forum (WEF) will take place from 17 to the 20 of January 2017 and will be focus on Responsive and Responsible Leadership. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A feltörekvő gazdaságok között 74 országból a második helyen áll Magyarország a Világgazdasági Fórum (WEF) új rangsorában, amely azt is vizsgálja, mennyire érződik a gazdasági növekedés hatása a lakosság körében. A WEF kimutatásai szerint egy szűk elit helyett a társadalom túlnyomó többsége megérzi nálunk a gazdasági növekedést. 
Vágólapra másolva!

A Világgazdasági Fórum szerint az elmúlt évtizedek gazdaságpolitikái a gazdagok felé csoportosították át a növekedésből származó jólétnövekedést, emiatt bár a GDP nőtt, a dolgozók reáljövedelme mégis több országban stagnált.

Az új mérőszám szerint Magyarország a második

A Világgazdasági Fórum ezért 2017-ben létrehozta az úgynevezett "bevonó" gazdasági fejlődés indexét (Inclusive Development Index, IDI).

Ez a gazdasági növekedés mellett már azt is figyelembe veszi, hogy a háztartások jövedelme növekszik-e, mekkora a szegénységi ráta és milyen mértékűek a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek.

Emellett a generációk közötti egyenlőséget és a fenntarthatóságot is méri.


Az új rangsor szerint a felemelkedő országok között Magyarország a második helyen áll, így az egy főre jutó GDP, a munkatermelékenység és a várható egészségben eltöltött élettartam szempontjából is a legfelső húsz százalékba tartozik 74 ország között.

A listán egyébként a litvánok előznek meg bennünket, akiknél szinte minden dimenzióban jobbak vagyunk, kivéve az államadósság rátában, ami nálunk 74 százalék, a litvánoknál pedig mindössze 40.

A Világgazdasági Fórum listája a feltörekvő országokat rangsorolta abból a szempontból, hogy a gazdasági növekedés mennyire érezhető a társadalom széles rétegeiben. Forrás: Világgazdasági Fórum

A GDP nem méri a lényeget

A GDP azt méri, hogy mennyi terméket és szolgáltatást állít elő egy gazdaság, de a háztartások nem ezt, hanem a jövedelmeiket, a foglalkoztatási helyzetet, a gazdasági biztonságot vagy éppen az életminőséget érzékelik.


– mondta az Origónak György László, a Neumann János Egyetem docense.

„A növekedés szükséges, de nem elégséges az emberek életszínvonalának emeléséhez, márpedig évtizedeken át csak a növekedés számított a legfontosabb célnak, a méltányosság rovására" – tette hozzá a Századvég vezető közgazdásza.

Az úgynevezett "bevonó" növekedés mértéke a feltörekvő államokban. Mutatja, milyen mértékben részesül a gazdasági növekedésből a társadalom. (A vízszintes tengelyen: piros a csökkenő, zöld a bővülő gazdasági növekedési tendencia színe, a függőleges tengelyen 1-7-ig az általános teljesítési mutató.) Forrás: Világgazdasági Fórum


ezért olyan szabályokat kell létrehozni, amelyek megakadályozzák, hogy szűkebb érdekcsoportok fölözzék le a növekedés hasznait" – tette hozzá Oláh Dániel, a Neumann János Egyetem tudományos munkatársa.

„Hazánk az inkluzív, vagyis a társadalom minél szélesebb rétegeit a növekedésbe "bevonó" területen teljesít a legjobban. A nettó jövedelmek egyenlőtlenségében, a szegénységi rátában, a vagyoni egyenlőtlenségekben és a mediánjövedelmek növekedésében is a legjobb ötödbe tartozik 74 ország között" – hívta fel a figyelmet Oláh Dániel.

Bár óvatosan kell bánni a fejlődő és fejlett országok összehasonlításával a szegénység eltérő definíciói miatt, a fejlett országokat vizsgáló 29 országból álló listán Magyarország 4,74-es pontszámával a 22. helyen állna.


A valóság többdimenziós


A rangsor szerint a magyar gazdaságpolitika jelentős, mérhető eredményeket mutat fel, ha nem csupán az üzleti és politikai szereplők, hanem a dolgozó emberek szemszögén át nézzük.

– vélte György László.