Most egy furgonért őrül meg a Szilícium-völgy

Nuro, önvezető autó
Csak azért van ablakok rajta, hogy mások ne rémüljenek meg
Vágólapra másolva!
Miközben a techvállalatok egymást megelőzve igyekeznek kifejleszti az emberek szállítására specializálódott önvezető technológiát, addig surranó pályán mások az utas nélküli járművekre figyelnek. Ilyen a Nuro is, amelynek furgonja a jövőben akár pizzát, virágot vagy ásványvizes pakkokat is könnyen házhoz szállíthat.
Vágólapra másolva!

A 2018-as évben is folytatódik a közlekedés forradalma. Tovább tökéletesítik az önvezető autók technológiáját, egyre hatékonyabb elektromos hajtású autók épülnek. Azonban most egy izgalmas startup olyan járművet fejleszt, aminek még utasa sincs.

A Nuro gyakorlatilag tehát önjáró furgont készít, amellyel

embert nem, de csomagokat és élelmiszereket lehet házhoz szállítani.

Csak azért vannak ablakok rajta, hogy mások ne rémüljenek meg Forrás: Nuro

Az érdekes külsejű gép hossza és magassága egy hagyományos autóval egyezik meg, azonban nagyon keskeny, mindössze 106 centiméter széles.

Vagyis egy ember már nem ülhet bele, de csomagok szállítására így is tökéletesen alkalmas,

összesen 113 kg súlyú rakományt bír el a kocsi.

Ráadásul a karcsú kialakítás biztonságosabbá teszi a furgont, hiszen így könnyebben megelőzhető, egyszerűen el lehet látni mellette, és anélkül tud kikerülni egy útra lelépő embert, hogy elhagyná a saját sávját.

A jármű súlya 680 kilogramm, melynek nagy részét az akkumulátor teszi ki. A járműre eredetileg ablakot sem terveztek, de végül azért szereltek rá szélvédőt, hogy a többi sofőrt ne ijessze meg a mozgó doboz.

A Nuro gépének végsebessége jelenleg 56 km/h, ami azt jelenti, hogy autópályára nem mehet fel.

Természetesen biztonsági szempontból ugyancsak fontos a fejlesztés. Mint ismert, az önvezető járművek nagy dilemmája, hogy egy fennálló vészhelyzetben miképp reagáljon a technológia. Mivel ebben a szerkezetben nincs utas, így a Nuro nem kerül döntéskényszerbe, könnyebben választhat olyan forgatókönyvet, amelyben senki nem sérül meg.

Az önjáró furgon természetesen rendelkezik a legkifinomultabb önvezető technológiával, azaz szenzorok és távolságmérők pásztázzák folyamatosan az utat és annak környezetét.

A szállítás jövője lehet a kicsi kocsi Forrás: Nuro

A technológia ígéretesnek tűnik, ami a házhoz szállításban nyithat új fejezetet. Úgy tűnik, hogy a befektetők is látnak fantáziát a Nuróban,

ugyanis 92 millió dollár befektetést kaptak már két körben.

Nem csoda, hiszen csak a UPS 19 millió csomagot kézbesít egyetlen nap alatt, és minden egyes dollár bevételéből 57 centet költ el juttattatásokra – írja a Bloomberg.

A technológia bevezetése sokkal olcsóbb lenne a nagy szállítócégeknek,

mint benzines járműveket és sofőröket fizetni.

Egyelőre a gépnek nincs konkrét ára, így vevője sem, de vélhetően előbb-utóbb megjelennek a hasonló kézbesítőgépek a mindennapokban.