Lassult a lakás árak növekedése

lakáshitel, ingatlan, lakáskulcs, ingatlanfedezet
Vágólapra másolva!
Átlagosan 11,5 százalékkal, reálértéken 8,7 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak 2017 harmadik negyedévében éves összevetésben, ami lassulás az előző negyedévben mért 15,4 százalékhoz, illetve a 13,0 százalékhoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán közzétett lakásárindex jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Tavaly a harmadik negyedévben 2,0 százalékos nominális lakásár-emelkedést mutatott országos átlagban az MNB lakásárindex legfrissebb értéke, ami szintén lassuló negyedéves dinamikát jelez az előző negyedév több mint 3 százalékos növekedésével összevetve.

A lakásárak negyedéves növekedése Budapesten az előző időszakban elért 3 százalékról 1,8 százalékra esett vissza.

Az éves lassulás a tavalyi második negyedévében mért 15,4 százalékról a harmadik negyedévére 12,4 százalékos volt. A 12,4 százalékos ütem így is meghaladta az országos lakásár drágulás mértékét.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A vidéki városokban a fővárost meghaladó 3,1 százalékos nominális drágulást mért az MNB a harmadik negyedévben, az

éves dinamika érdemben nem változott, 13,3 százalékos volt.

A községekben mintegy 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek a lakóingatlanok, emiatt a lakásárak éves növekedési üteme a második negyedévében elért 18,1 százalékról 6,3 százalékra csökkent.

Tavaly a harmadik negyedévben Közép-Magyarországot leszámítva az ország minden régiójában emelkedtek a lakásárak. Az egyes régiók városai között a legnagyobb emelkedést a dél-alföldi városokban tapasztalták, ahol

a lakásárak egy negyedév alatt 6,2 százalékkal nőttek.

Illusztráció Forrás: AFP

Ezt követték a dél-dunántúli és észak-alföldi városi lakásárak, amelyek 5,5 és 3,8 százalékkal emelkedtek.

A vidéki városok éves növekedési üteme szintén Dél-Alföldön volt a leggyorsabb,

a nominális emelkedés 18,9 százalékot tett ki a múlt év harmadik negyedében, ami jóval magasabb az országos átlagnál.

Az MNB-lakásárindexek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által gyűjtött lakáspiaci tranzakciókra vonatkozó illetékkötelezettségi adatok felhasználásával készülnek.