Nessie még mindig jól pörgeti a skót gazdaságot

ale0215 Orizzontale Personaggio immaginario Format horizontal Légende Formato orizzontale Water World Mondo marino ART Illustrator drawing Fictional character Disegno Legend Personaggio inventato Personnage imaginaire Lac DRAWING Monster Mostro Scozia Gre
Monstres et creatures fantastiques, cryptozoologie : representation de Nessie, le monstre du Loch Ness en Ecosse - Dessin d'Alessandro Lonati, 2012 ©Alessandro Lonati/Leemage
Vágólapra másolva!
A világ egyik legismertebb, leginkább dinoszauruszra emlékeztető paleo-szörnyetege a skóciai Loch Ness tavában éldegélő Nessie – lenne, ha létezne, noha ez utóbbira a mai napig semmiféle kézzelfogható bizonyíték nincs. Ellenben minden racionális belátás abba az irányba mutat, hogy a legendás tólakó létezése, nem más, mint: legenda. Nessie ehhez képest igen jól pörgeti a helyi gazdaságot, de bátrabb feltételezések szerint, valójában az UFO-kkal mérhető össze jelentősége: ha ugyanis felbukkan, akárcsak a csészealjak, „ő” is beleszól a Dow Jones indexbe.
Vágólapra másolva!

A skóciai Inverness városának közelében, a Ness tóban lakik állítólag Nessie, azaz – a jetivel, a nagylábúval és néhány más társával együtt – a kriptozoológia vitatott tudományának egyik legnagyobb Grálja. A legenda eredete nagyjából 1500 évvel ezelőttre nyúlik vissza, de Nessie hatása az 1930-as évektől kezdődően, jól nyomon követhető a helyi társadalomban és gazdaságban is.

Nyugdíjas korú lényre épít a legenda

A Loch Ness-i szörny kultúrtörténetének vaskos és könnyen hozzáférhető irodalma van. A tó szörnyének legendája vélhetően az ókorból eredeztethető, első – megengedően fogalmazva – dokumentált, bár hitelességét illetően kétségbe vont észlelését 565-re datálják. A történet szerint, Szent Kolumba ekkor megmentett egy embert a vízi szörnytől. 1368-ban állítólag újra látták a tó titokzatos lakóját.

Fantáziarajz a tó szörnyegetéről Forrás: Origo

Nessie újkori karrierje 1933 áprilisában kezdődött, amikor is a hatalmas szörnyet egy házaspár az autójából észlelte a tónál.

Még ebből az évből több észlelést jelentettek, melyek mind médiaszenzációt keltettek. 1934-ben fénykép is készült a szörnyről. Erről utólag kiderült, hogy hamisítvány, akkoriban azonban meghozta a kedvet a „szemtanúknak” színes beszámolóikhoz, illetve a szörny levadászására - és, nota bene, megvédésére - jelentkezőknek is a tó és feltételezett lakója körüli nyüzsgéshez.

A szörny létezésének igazolására legalább annyi elméletet állítottak fel, mint később a cáfolatra, a megtalálására indított költséges expedíciókról már nem is beszélve.

A teóriák között igen hamar megjelent az a motívum, hogy vélhetően nem egyetlen – matuzsálemi korú – különleges lényről szólnak az észlelések, hanem az is lehet, hogy egy egész kriptoállat-család maradt fent a tó több mint 230 méteres mélységében. A még merészebb feltételezések szerint, a tavat felderítetlen alagút köti össze az óceánnal, és a vízi szörnyek valójában annak mélyén vészelték át az évszázadokat, a skóciai vízbe pedig csak alkalmanként térnek vissza.

1969-ben tengeralattáró bevetésével próbálták megtalálni Nessie-t. Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Ian Tyas

A nem létező vízi szörny, aki összezavarja a tőzsdét

Egyes – természetesen komolyan nem vehető – feltételezések szerint, összefüggés lehet a titokzatos, paranormális, vagy egyszerűen csak meg nem magyarázott jelenségek és egészen más területek között. Így például az UFO-észlelések vagy Nessie feltűnése, hatással lehet a tőzsdeindexek és más gazdasági mutatók alakulására is.

Például az UFO-észlelések számának növekedése a Dow Jones konstans változásával jár együtt.

Egyes állítások szerint, a 2000-es év óta megfigyelhető, hogy ha a bejelentett UFO-észlelések száma 10 százaléknyi vagy annál nagyobb mértékben nő egy év alatt, a Dow Jones Industrial Average nagyjából 17 százalékot mozgott valamelyik irányba. Ha a csészealjak észlelésének növekedése ennél kisebb mértékű volt, a változás átlagosan csak 11 százalék volt. Ugyanezek a mutatók a Nasdaq esetében 36 százalék és 18 százalék körül alakultak.

De hogyan teljesített Nessie?

Az óriási(nak gondolt) tólakó hasonlóképpen befolyásolta felbukkanásaival a tőzsde mozgását, mint a földön kívüli civilizációk űrhajói. Ez a legmarkánsabban 1998-ban és 2000-ben látható, amikor is az észlelések száma mindkét évben kétszámjegyűre ugrott. A Dow változása ezekben az években 11 százalék volt, míg a Nasdaq 39 százalékos csapást kellett, hogy elszenvedjen.

Természetesen nincs szó tényleges korrelációról a jelenségek és a tőzsde értékének alakulása között.

A fent említett áltézisek nem többek, mint egyszerű véletlen egybeesései olyan körülményeknek, melyek nincsenek egymással összefüggésben.

Az állítólagos rejtélyes lakójáról híres tó tükre Forrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

Ugyanakkor számos gazdasági szakértő, szociálpszichológus véli úgy, hogy csészealjak, nagylábúak, Nessie és más megmagyarázhatatlan jelenségek fölbukkanása nem más, mint társadalmi léptékű félelmek és szorongások sajátos manifesztációi. Az UFO-jelenségek száma például drasztikusan megugrott az 1950-es években, az USA és a Szovjetunió hidegháborús vetélkedésének első évtizedében. A globális félelmek, politikai aggodalmak hatásai pedig áttevődnek a gazdasági színtérre is, ilyen módon valóban hatást gyakorolnak annak teljesítményre. Az elhúzódó válságok idején, a megmagyarázhatatlan esetek és jelenségek számának növekedése a baj jelzése, annak sajátos, tömeglélektani szelepe.

A cikk folytatásában arról olvashat, mennyit jelent a skót gazdaságnak a Nessie-legenda, és hogy vélhetően kik a közvetlen felelősei a legenda életben tartásának. Lapozzon!