Sosem látott szinten az egyéni vállalkozások

vállalkozás, masszőr, online pénztárgép, egyéni vállalkozó
Nyíregyháza, 2016. december 30. Egy nyíregyházi masszőr vállalkozó nyugtát ad a tíz napja átvett online pénztárgépével 2016. december 30-án. Egymillió forintra is bírságolhatók január 1-jétől az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Tavaly majdnem 70 ezer egyéni vállalkozás indult Magyarországon, ami messze meghaladja a korábbi évek értékeit. Már majdnem annyi egyéni vállalkozás van, amennyi cég.
Vágólapra másolva!

Az Opten céginformációs szolgáltató közleménye szerint az egyéni vállalkozások száma 5 éve folyamatosan és meredeken nő. Tavaly 69 127 egyéni vállalkozást jegyeztek be, 20 százalékkal többet, mint 2016-ban, és több mint dupláját a 2012. évinek.

Tavaly több mint 2,5-szer annyi

egyéni vállalkozás indult, mint a többi cégformában együtt.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint ez a többi gazdasági formára ható szigorításoknak és az új adózási formáknak köszönhető. Az egyéni vállalkozások továbbra is viszonylag alacsony adminisztrációs szint mellett tudnak működni.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Az egyéni vállalkozást

ösztönözte a kata bevezetése

és az is, hogy sokan egyéni vállalkozásukat cégeikkel párhuzamosan működtetik, ezzel is szélesítve az adóoptimalizálási lehetőségeket.

Az Opten felhívja a figyelmet arra: az egyszerűsített adminisztráció és az alacsony költségszint gazdaságösztönző hatású lehet, de veszélyforrás is. Az egyéni vállalkozásoknál a transzparencia alacsony szintje, az alacsony tőkeellátottság és az esetleges adóoptimalizálási hatások rossz esetben

bizonytalanságot is vihetnek a gazdaságba,

különösen ekkora volumennél.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák: az egyéni vállalkozók nem jelentenek homogén halmazt. A legtöbb mikro vállalkozás, de 500 olyan egyéni vállalkozó van, akiknek az éves árbevétele meghaladja a 300 millió forintot. Az egyéni vállalkozás népszerűsége a legmagasabb az oktatásban, a művészetben, illetve a pénzügy és a mezőgazdaság területén - írják.