Kétezer lakást épít boltjai fölé az Aldi

Aldi, Berlin
Már máshol is létezik a koncepció
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb gond Európa nagyvárosaiban beépíthető telket találni, így az önkormányzatok is vonakodva adnak ki engedélyt az egyemeletes áruházaknak. Azonban most az Aldi úgy döntött, hogy 2 ezer lakást épít a boltjai fölé.
Vágólapra másolva!

Az Aldi érdekes koncepciót tett közzé német honlapján. A német áruházlánc ugyanis szeretne segíteni a berlini önkormányzatnak azzal,

hogy üzletei fölé lakásokat épít.

A probléma egyszerű. Európa nagyvárosaiban – főként a belsőbb kerületekben – szinte lehetetlen szabad építési területet találni. Emiatt az ingatlanok és albérletek árai is az egekbe szöktek.

Panelek a bolt fölé Forrás: Aldi

Azonban áruházak itt is épülnek, így az Aldi a problémát úgy kívánja megoldani,

hogy új berlini boltjai fölé összesen 2000 lakást épít.

Az Aldi ezeket a lakásokat csak kiadni fogja, eladni nem.

A dolog gyakorlatilag egy win-win szituáció, hiszen az áruház így sokkal könnyebben kap építési engedélyt, míg az önkormányzatnak sem kell „elpazarolnia" az értékes telket egy boltra.

Már máshol is létezik a koncepció Forrás: Aldi

A berliniek is profitálnak a dologból. Bár nem valószínű, hogy a lépés hatással lesz a lakásárakra, az Aldi vállalta, hogy a lakások 30 százalékát szociálisan rászorulóknak adja ki 6,5 euró/négyzetméteres áron – írja a Bloomberg.

Az albérlet átlagos négyzetméterára 10 euró.

Az Aldi hasonló projektet tervez Hamburgban is.

A modell nem számít újdonságnak, Nagy-Britanniában több áruház is csinált már hasonlót, sőt Németországban a nagy rivális, Lidl is épített már lakóépületet saját boltja fölé.