Az egész világnak a sportrajongók kedvencére fáj a foga

Restaurant Chain Chipotle Warns Climate Change Could Force Guacamole Off Their Menu GettyImageRank2 Growth AGRICULTURE Business FINANCE HORIZONTAL FARM USA RESTAURANT FRUIT Tree WATER RAIN HILL DROUGHT California BIOLOGY Weather AVOCADO Grove Irrigation E
Kaliforniai avokádó ültetvény: 2017-ben rengeteg termés veszett oda
Vágólapra másolva!
Szárazság, viharok, gyenge termés és a nemzetközi kereslet megugrása: ezek a nehezítő körülmények mind próbára teszik az amerikaiak közeli, bensőséges kapcsolatát az egyik legkedveltebb gyümölcsükkel, az avokádóval. A The Economist beszámolójából kiderül, már nem csak az Egyesült Államokban bolondulnak a gyümölcsért, hanem – kis túlzással – az egész világ avokádót akar fogyasztani. Kérdés, honnan jut mindenkinek.
Vágólapra másolva!

Nem tartozik a lehetetlen kihívást jelentő növények közé, de elég igényes is ahhoz, hogy ha valamelyik környezeti feltétel nem megfelelő, gyenge vagy semmilyen termést ne adjon az avokádó. Most azonban csőstül jött a baj: 2017-ben drasztikusan visszaesett az avokádó termelése, a kereslet viszont akkora iránta, hogy az ára gyors tempóban kúszik felfele.

Nagyon megugrott a gyümölcs iránti kereslet Forrás: Flickr/Jaanus Silla

Saját bárt kapott a sportesemények sztárgyümölcse

New York, Brooklyn negyedében nyílt meg a világ első avokádó bárja, az Avocaderia, ahol rendszeresen hosszan kígyóznak a sorok a pultnál. A siker még az alapítókat is meglepte, akik máris új egység nyitásában gondolkodnak. Teszik ezt annak ellenére, hogy elmondásuk szerint, a nyitás napján már szűk két óra alatt kifogytak az avokádóból. Lelkesedésük azonban töretlen, noha a gyümölcsöt mind nehezebben és mind drágábban lehet csak beszerezni.

A gyümölcs népszerűségének növekedése pedig már szimbolikus kifejeződést is kapott. A CBC információi szerint, a Super Bowl Sunday-on az amerikaiak nem kevesebb, mint

47 millió kilogrammot fogyasztottak a gyümölcsből, ami minden valószínűség szerint így a legnagyobb avokádó-nap az évben.

Az avokádó ugyanis az alapja a közkedvelt guacamole nevű mártogatósnak. A szószt rengeteg mindenhez fogyasztják a chipeseken kívül, és a nagy sportesemények napján különösen kelendő. Egyesek szerint jelentősége már legalább akkora, mint az ilyenkor továbbra is nagy mennyiségben fogyó söröknek és a rágcsálnivalóknak.

A guacamole egyik alapanyaga az avokádó, a mártást nagyon kedvelik az amerikaiak, különösen sportesemények alatt fogy belőle sok Forrás: Táfelspicc

Az avokádó diadalútját azonban a tavalyi év gyenge termése és a növekvő kereslet is beárnyékolja. A növény, mely megfelelő sótartalommal bíró, lehetőleg egyenletes, emelkedőktől mentes termőterületen és hőmérséklet esetén növekszik a kívánatosnak megfelelően, óriási károkat szenvedett el legfontosabb termőterületein.

Szárnyal, mint a kriptovaluta, és egyre kevesebb is van belőle

Azt, hogy az avokádó hogyan vált az Egyesült Államok egyik, ha nem a legkedveltebb gyümölcsévé, jól mutatja importvolumenének növekedése. Míg a belföldi termelés nagyjából változatlan volt, addig az elmúlt évtizedben az import megháromszorozódott a Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint.

Míg 1989-ben az egy főre jutó éves átlagos fogyasztás 0,5 kilogramm volt, addig 2016-ra meghaladta a 3 kilogrammot.

Az ország éves avokádó-fogyasztása ugyanebben az évben nagyjából 1 millió tonna volt.

Ezt az óriási igényt a kaliforniai ültetvényeken túl, chilei és mexikói importtal igyekeznek a kereskedők kielégíteni.

Rekordkísérlet Mexikóban, tavaly szeptemberben: 980 kilogrammnyi guacamolet készítenek Forrás: NOTIMEX/NOTIMEX/Especial

Csakhogy 2017 szó szerint katasztrofális év volt az avokádó számára. A szárazság, viharok és tűzvészek miatt Kalifornia termelése 44 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. Mexikóban a visszaesés 20 százalékos volt, a betakarítást pedig a dolgozók sztrájkja is hátráltatta.

A dél-amerikai országok közül Chile jelentkezik komoly termeléssel. Ám az ország igen kedvező kereskedelmi megállapodást kötött Kínával az avokádó exportjára. Így most előállhat az a helyzet, hogy

hiába szeretnék azt továbbra is fogyasztani az amerikaiak, a kínaiak egyszerűen eleszik azt előlük.

Kína ugyanis eltörölte az exportvámot a chilei szállítmányokra, így üzletileg jóval kecsegtetőbb oda szállítani, mint az USA-ba. A távol-keleti ország ugyan rendelkezik saját ültetvényekkel, ám az nem fedezi a keresletet.

Kaliforniai avokádó ültetvény: 2017-ben rengeteg termés veszett oda Forrás: AFP/David Mcnew

Peru szintén értékesít avokádót Kína számára. Ennek nagyságrendje ugyan elmarad a chilei és a mexikói export mögött, ám 2016-ban döbbenetes mértékben, 3700 százalékkal nőtt. S ha a kínai igény nem lenne elég, Kanada és Japán 2014 és 2016 között mintegy 30 százalékkal növelte importját avokádóból.

Az avokádó iránti igény növekedésével vélhetően nem tud azonnal lépést tartani a termelés növelése.

Egyelőre nincs válasz arra, mikorra várható a tavaly alaposan megtépázott ágazat visszaállni a korábbi termelési szintre. Addig pedig marad az árak emelkedése. A 48 darab avokádós kiszerelésű szállítmány nagykereskedelmi ára 2016-ban 34 dollár (kb. 9000 forint) volt. 2017-ben már több mint kétszeresét, 84 dollárt kellett fizetni ugyanennyi avokádóért. Ez már viszont olyan árszínvonal lehet, ami megtöri a keresleti lendületet, és a fogyasztók inkább lemondanak kedvencükről.