Az Unió kampányt indít a kettős élelmiszer-minőség kivizsgálására

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság és a tagállamok hatóságai összehangolt, az élelmiszeripari termékek minőségét vizsgáló kampányt indítanak májusban - közölte Vera Jourová jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos pénteken.
Vágólapra másolva!

Az uniós biztos hangsúlyozta, az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi.

Bejelentette, hogy ez év áprilisára elkészül az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (JRC) fejlesztett módszertan, amelyet legalább 16 tagállam és az érdekelt felek is támogatnak. Ez teszi lehetővé az összehangolt kampány indítását májusban.

A kémiai és szenzoros ellenőrzést jelentő minőségvizsgálat olyan termékeket fog érinteni, melyek a legtöbb tagállamban forgalomban vannak.

A vizsgálatok eredményét várhatóan az év végéig közzéteszik.

Az uniós biztos elmondta, a bizottság áprilisban tervezetet mutat be

a fogyasztók félrevezetésének megakadályozása és az alacsonyabb minőségű termékek gyártásának visszaszorítása érdekében,

hogy az elvárásoknak megfelelően ugyanolyan minőségű termékek álljanak rendelkezésre az EU egész területén.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetéről szóló tavalyi értékelő beszédében hangsúlyozta:

nem fogadható el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak.

Erősebb hatáskört kell biztosítani a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes tevékenységeket.

Több uniós tagállamban tavaly folytatott élelmiszerbiztonsági vizsgálat megállapította, hogy bizonyos multinacionális cégek a később csatlakozott uniós tagállamok vásárlóinak megtévesztésére és becsapására épülő üzletpolitikát folytat.

Általános jelenség, hogy gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében - közölték.