Ezen a szigeten építik fel az új Las Vegast

2018.02.03. 11:42

Hajnan 33 920 négyzetkilométeres területen fekszik, nem messze Kína partjaitól. A 8 milliós lélekszámú, Svájc nagyságú sziget az ország egyik kedvelt üdülőhelye, most pedig hatalmas szerepet kaphat a kínai gazdaságban is. Az ország eddig nagyon szigorúan lépett fel a szerencsejáték ellen, de egy új törvénytervezet szerint egész Ázsia egyik legnagyobb szerencsejáték-birodalma épülhet meg, ami még a híres Makaót is lekörözheti.

Kína megkezdte az előkészítését egy új törvénynek, amely engedélyezné a szerencsejátékot az országhoz tartózó Hajnan szigetén.

A lépés példátlan, hiszen Kína teljes területén - Hong Kongot és Makaót kivéve - tiltott a szerencsejáték minden formája.

A Hszi Csin-ping elnök vezette reformcsoport tervezete szerint, a szigeten legális lenne a sportfogadás, az online kaszinó és a lottó, hosszú távon pedig hagyományos kaszinók is létrejönnének, és ezzel egy, akár Las Vegasnál és Makaónál is népszerűbb turisztikai célpont jönne létre.

Las VegasForrás: AFP/Cultura Creative

A szerencsejáték reformja egy nagyobb csomag része, amelynek keretében a vízumszabályokat is enyhítik a következő években, valamint új repteret is építenének Hajnanon azért, hogy minél több turista utazzon a szigetre.

Hajnan az utóbbi időben nem teljesít jól, de a lépéssel fellendíthetnék a sziget gazdaságát.Miután kiszivárgott a tervezet a makaói kaszinók részvényei hatalmasat zuhantak. A Sands China és az MGM China Holdings értékpapírjai is 6 százalékot estek, a Wynn Macau-jé pedig 6,7 százalékot.

Sam Chi Yung, a South China Financial Holdings munkatársa szerint a hír sokkolta a befektetőket. Hozzátette, nehéz megjósolni azt, hogy mekkora profitkiesés jelentkezne majd a döntés nyomán a makaói kaszinókban, hiszen ez nagyban függ attól, hogy a pekingi kormány hogyan osztja el a licenszeket, de biztos abban, hogy emiatt kevesebb turista választja majd Makaót.

MakaóForrás:AFP/Imaginechina/Stringer

Makaó különleges státuszú terület Kína délkeleti partjánál. A gyarmatot Portugália 1999-ben adta vissza Kínának, és a két ország között létrejött szerződésnek köszönhetően a területen még legalább ötven évig fenntartható a kapitalista, demokratikus államszervezet. Makaó belügyeit nézve független, saját pénzzel rendelkezik, és a vízumkövetelményekkel kapcsolatos ügyeit is maga intézi, ezért lehetséges, hogy a volt gyarmaton legális a szerencsejáték, és éppen emiatt rengeteg turista úti célja. Hongkong hasonló helyzetben van.

A hajnani tervek drámaian megváltoztatnák Kína eddigi viszonyát a szerencsejátékhoz, és egyben komoly fenyegetést jelentenének a 33 milliárd dolláros makaói kaszinó üzletre, amely a világ legnagyobb bevételét termelő szerencsejátékra épülő birodalma.

Hajnan szigeteForrás: Wikimedia Commons

A térség éves bevétele ötszöröse Las Vegasénak.

A probléma forrása, hogy a Hajnanra tervezett szerencsejáték-birodalom és Makaó ugyanazokért a kínai turistákért harcol egymással, de az állam támogatásával valószínűleg az előbbi fog felülkerekedni. Ezt jól mutatja az is, hogy a kínai vezetők egy újabb repülőtér megépítésének a tervét is elfogadták, amivel Hajnanon már a harmadik nemzetközi reptér üzemelne majd.

Hszi Csin-ping nem először hozza hátrányos helyzetbe a makaói kaszinókat. A 2014-es korrupciós tisztogatást követően évekig nem tudott kikecmeregni a térség a pénzügyi gödörből. Akkor azt szerette volna, ha családbarátabb hellyé változna Makaó, hiszen az odalátogató turisták 70 százaléka Kínából érkezik.

Hajnan szigetének egy részeForrás: AFP/Imaginechina/Xiong Yijun

A kínai hatóságok is keményen léptek fel a szerencsejátékhoz köthető tevékenységek ellen. A milliárdos James Packer által vezetett ausztrál Crown Resorts tíz munkatársát ítélték több hónapos börtönbüntetésre 2016-ban, mert illegális szerencsejátékot szerveztek az országban.

Kína költ a legtöbbet a világon a turizmus fejlesztésére, mégis nehezen tudják becsalogatni a külföldi látogatókat az országba. 2016-ban összesen 31 millió külföldi járt Kínában, ami kevesebb, mint a fele az Egyesült Államokba érkező turistáknak.