Rekordveszteséget jelentett a Tesla

2016. április 2. A Tesla Motors amerikai elektromosautó-gyártó által közreadott képen a cég újdonsága, a Model 3-as, amelyet 2016. március 31-én mutattak be a kaliforniai Hawthorne-ben. A 2017-től gyártott Model 3-as kezdő ára 35 ezer dollár (mintegy 9,5 millió forint) lesz, ami kevesebb mint a fele a Tesla eddigi modelljeiének. (MTI/EPA/Tesla)
Vágólapra másolva!
Lassan gurulnak le a járművek a Tesla gyártósoráról, ami meg is látszik a vállalat negyedik negyedéves jelentésében. Azonban Elon Musk optimista, szerinte már idén profitot termelhet a kaliforniai vállalat. Ha minden jól megy, 2018-ban egy autó emberi segítség nélkül keresztbe átszeli az Egyesült Államokat.
Vágólapra másolva!

Február 7-én, az amerikai tőzsdei zárás után a Tesla is közzétette a negyedik negyedéves jelentését. A jelentés a gyártó történetének legnagyobb veszteségéről szól, azonban Elon Musk, a vállalat vezérigazgatója szerint tanultak a leckéből, és optimisták 2018-at tekintve.

A Tesla jövője egyértelműen a megfizethető kategóriába eső Model 3-tól függ, azonban a jármű gyártása erősen akadozik.

Emiatt a Tesla a negyedik negyedévben 675,4 millió dolláros veszteséget jelentett.

Ez rengeteg pénz, még az egy évvel korábbi veszteséghez képest is, 2016 azonos időszakában 121,3 millió dollár volt a cég vesztesége.

Csak 2017-ben 1,4 milliárd dollárt bukott a cég.

Jó hír azonban, hogy a bevételek növekedtek, 3,29 milliárd dollár volt a tavalyi 2,28 milliárd dollárral szemben.

Pozitív az is, hogy bár a veszteség hatalmas, az elemzők ennél sokkal nagyobb mínuszra számítottak.

Minden a Tesla Model 3 gyártásának sebességétől függ Forrás: Tesla

Elon Musk 2018-tól a fordulat évét várja, és ígérete szerint már idén nyereséges lesz a Tesla – írja a BBC.

A Tesla közölte a Model 3-nak a gyártási ütemtervét. Az első negyedév végére heti 2500 autót,

míg a második negyedévben 5000 darabos gyártást ígér a vállalat.

A jóslatok jóval visszafogottabbak, mint korábban, érdemes visszaemlékezni, hogy 2017 közepén heti 20 ezer darabos produktivitást vállalt Musk már az év végre.

Ehhez képest gyakorlatilag vért izzadt a vállalat, hogy átlépje év végére a heti 1000 darabos határt a cég – írja a MarketWatch.

Musk több jóslattal is előállt a jelentés ismertetésekor. Többek között 100 ezer Model S-t és Model X-t akarnak kiszállítani 2018-ban, de az energiatároló rendszerek eladási is várhatóan háromszorosára emelkednek.

Cél, hogy a gyártás elérje a második negyedévre a heti 5000 darabot Forrás: MTI/EPA/TESLA/-------------------

Azonban az egyik legérdekesebb bejelentés az volt, hogy a vállalat idén tervez egy olyan utat,

ahol úgy jut el a Tesla Kaliforniából New Yorkba, hogy a sofőr egyszer sem ér a kormányhoz.

Ezzel szeretnék bizonyítani, hogy már mennyire megbízható a Tesla önvezető rendszere.

A 35 ezer dolláros modell jóval olcsóbb, mint a többi elektromos jármű ebben a kategóriában. A Tesla azonban nem csak a Model 3-mal képviselteti magát a piacon, a Model X, a terepjárójuk (SUV) és a Model S egyaránt 70 ezer dollárba kerül.

Hogy mennyire éri meg Model 3-as Teslát venni, az egyelőre kérdés.

Tegnap az Origo is írt arról, hogy nem csak a gyártással vannak komoly problémát, de az autó minősége is hagy kívánnivalót maga után.

Hogy pontosan mik azok az amatőr hibák, amit az autógyártási tapasztalattal alig rendelkező Tesla elvétett, elolvashatja itt.