30 ezer forintért vett Lamborghinit egy amerikai férfi

2018.02.09. 07:30

Lassan minden hétre jut egy csodás meggazdagodásról szóló történet a bitcoinnak köszönhetően. Azonban egy amerikai férfi sztorija tényleg elképesztő, mert nem csak gazdag lett, hanem ezt be is bizonyította a kétkedőknek. Nagy eséllyel egyébként a bitcoin árfolyama hatással van a Lamborghini forgalmára is.

Volt egy időszak, amikor terjedt az interneten egy vicc, ami arról szólt, hogy mennyi pénzt lehet keresni azzal, hogy valaki nem dohányzik. Zanzásítva valahogy így hangzik:

  • Te dohányzol?
  • Igen.
  • Mennyit?
  • Napi két dobozzal.
  • Akkor az napi 2000 forint, vagyis évente 730 ezer forint, azaz 15 évente 10,95 millió forint. Ebből akár egy Ferrarit is vehettél volna, ha félrerakod.
  • Aha. Te dohányzol?
  • Nem.
  • És hol a Ferrarid?

Valami hasonló párbeszéd zajlik általában a Redditen a földi halandók és a kriptovaluta milliomosok között is. A fórumokon időnként megjelennek elképesztő történetek, ahol valaki jókor szállt be a bitcoin üzletbe, és azóta dollármilliomos.

Ilyenkor a kétkedők azt mondják a dicsekvőknek, hogy ez nagyon szép és sikeres dolog, de hol a Lamborghini?

Ezt elégelte meg az egyik ilyen szerencsés, Peter Saddington, aki vett magának egy 200 ezer dolláros, 2015-ös Lamborghini Huracánt. Hogy miből? A bitcoinból szerzett millióiból – írja a CNBC.

A 35 éves atlantai tanár még időben szállt be a bitcoinba, akkor vásárolt be a digitális pénzből, amikor az 2,52 dollárba került.

Októberben eladott 45 darabot és vett belőle egy luxusautót.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 113,4 dollárba, vagyis 28 800 forintba került a sportkocsi.

Saddington épp jókor szállt be az üzletbe, ugyanis 2011 novemberében az árfolyam épp 90 százalékot esett (30 dollárról 3 dollár alá), és több mint 1000 bitcoint vett.

Azóta a bitcoin óriásit drágult, decemberben átlépte a 19 ezer dolláros árfolyamot, jelenleg egy nagy esést követően 8500 dolláron áll. Ez azt jelenti, hogy még így is több mint 3000-szer többet ér a férfi pénze, mint 2011 végén.

Azonban itt nem ér véget a történet, ugyanis vélhetően van összefüggés a bitcoin árfolyamának emelkedése, a „lambós" cukkolás és az emelkedő Lamborghini eladások között. Olyannyira, hogy a New York Times szerint az olasz márka fontolóra vette, hogy étert is elfogad fizetőeszközként.

Amikor a bitcoin a csúcson volt, azaz tavaly decemberben, akkor az egyik Bitcoint fizetőeszközként is elfogadó márkakereskedő 10 rendelést kapott, míg a megszokott mennyiség egy darab, jobb időkben kettő.

Az Egyesült Államokban egyre több autókereskedés nyílik, ahol lehet kriptovalutával fizetni. Például a Michael's Auto Plaza egy ilyen hely, ahol megfizethető áru autókat árulnak virtuális pénzért.

A cég tulajdonosa szerint a világ minden pontjáról keresik, legutóbb épp egy 34 500 dolláros Suparu Imprezát adott el 2,33783 bitcoinért.

Azonban az ilyen kereskedésnek is meg vannak a maga veszélyei. Ennek oka, hogy az árfolyam rendkívül változékony. Saddington 45 bitcoint adott a kocsiért tavaly októberben. Ha vár decemberig, akkor megúszta volna 11 bitcoinból is.

A kereskedőknek is gyorsan készpénzzé kell tenni a virtuális pénzt, hiszen egy összeomlás után nézegethetik az értéktelen kriptovalutákat a virtuális pénztárcájukban.

Lamborghini Huracan LP 610-4 Spyder a 2015-ös frankfurti kiállításonForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uli Deck

Nem Saddington az egyetlen, aki rengeteg keresett a jól időzített befektetésen, egy tinédzser úgy lett milliomos, hogy nagymamája pénzét fektette bitcoinba. Vannak azonban peches emberek is, volt aki, kidobta a winchestert, amin a bitcoinjai voltak, volt, aki pizzát rendelt a virtuális pénzen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK