Mától ellenőrzik, hogy a dolgozók megkapták-e a megemelt minimálbért

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ellenőrzés
Nyíregyháza, 2013. április 24. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtója helyszíni végrehajtást intéz a nyíregyházi piacon 2013. április 24-én. A KGST piac néven ismert területen két szervezet száz munkatársa, a NAV vám és pénzügyőrei, adóellenőrei, végrehajtói valamint a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal ellenőrei tartottak ellenőrzést. A helyszíni végrehajtások során öt millió forint bírságot fizettek meg az árusok. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az ellenőrzés, amelyet az adóhivatal a munkaügyi hatóságokkal közösen végez, kiterjed arra is, hogy a munkáltatók a szabályokat betartva jelentették-e be dolgozóikat.
Vágólapra másolva!

Ellenőrzik továbbá, hogy

a dolgozók megkapták-e a megemelt minimálbért, illetve a magasabb összegű garantált bérminimumot.

A tárca emlékeztet, hogy az előbbi 8 százalékkal 138 ezer forintra, utóbbi 12 százalékkal 180 500 forintra módosult az idén januártól, a tavalyi 5 százalékpontos csökkentés után az idén a szociális hozzájárulási adó mértékét 22-ről 19,5 százalékra vitte le a kormány.

Ellenőrzik, hogy mindenki megkapta-e a megemelt minimálbért Forrás: MTI/Balázs Attila

Kiemelték, hogy az adóhatóságnak megküldött elszámolásban tételesen kell feltüntetni a munkavállalók januári bérét,

ellenőrzésre pedig azok a vállalkozások számíthatnak, amelyek minimálbér alatti bért fizetnek alkalmazottaiknak, és a NAV rendelkezésére álló adatok ennek indokoltságát nem támasztják alá.

Tájékoztatásuk szerint a munkaügyi hatóság minden évben kiemelten kezeli a jogszabályban meghatározott összegű munkabér kifizetésének az ellenőrzését. Tavaly azt is vizsgálták, hogy az adott munkavállaló ugyanabban a munkakörben ugyanazon besorolás szerint volt-e foglalkoztatva, mint 2016-ban. Ez az ellenőrzési gyakorlat az idén is folytatódik.

Megjegyezték, hogy tavaly mindössze 657 munkavállaló esetében tártak fel a minimálbér, valamint a garantált bérminimum meg nem fizetése miatt szabálytalanságot. A tárca a jogkövetkezmények elkerülése érdekében

azt javasolja a munkaadóknak, hogy a valóságnak megfelelően töltsék ki a januárról szóló munkáltatói elszámolást,

illetve utólag rendezzék azoknak a munkavállalóknak a fizetését, akik 8 órás munkájukért a minimálbérnél, valamint a szakképzettek esetében a garantált bérminimumnál kevesebbet kaptak.