Rengeteg részvénytől szabadul meg Mark Zuckerberg

Facebook Mark Zuckerberg
A portrait of Facebook found Mark Zuckerberg is seen on an iPhone in this photo illustration on 28 August, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Mark Zuckerberget és a Facebookot az utóbbi években rengeteget támadták. Ennek több oka is volt. Az álhírek terjedése, a kattintásvadász tartalmak térnyerése, és az okostelefon-függőség egyik fő okozójaként a közösségi oldalt tartják hibásnak. Nem csoda, hogy Zuckerberg minőségbeli javulást ígér, sőt majdnem minden részvényétől megszabadulna.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg 108,6 millió dollárnyi részvényt adott el a héten. A Facebook tulajdonosa ezt azért teszi, mert többek között felesége, Chan Zuckerberg alapítványának támogatását megemeli.

Ez egy korábban beharangozott döntés első lépése, mely szerint a közösségi médiának nagyobb társadalmi felelősséget kell vállalnia, így a Facebook több pénzt fordít ezekre a tevékenységre.

Ezzel olyan ágazatokat támogatnak, mint

az egészségügy, az oktatás, a tudomány ás az energiaszektor.

Mark Zuckerberg egy iPhone kijelzőjén Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

De pontosan mennyi pénzt akar Mark Zuckerberg eladományozni?

Az oldal alapítója két éve, lánya születésekor, azt mondta, hogy

a részvényei 99 százalékát el fogja adományozni jótékony célokra.

A bejelentéskor ez körülbelül 45 milliárd dollárt jelentett, azonban azóta a papírok értéke megduplázódott. Zuckerberg azt is mondta, hogy 1 milliárd dollárnál többet nem fog évente eladni vagy eladományozni, de azóta már meggondolta magát és szeretné felpörgetni a folyamatot – írja a Moneyish.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Tavaly szeptemberben Zuckerberg azt mondta, hogy 2019 márciusáig 35-75 millió darab részvénytől szabadul meg. Utóbbi forgatókönyv teljesülése esetén érdemes megemlíteni, hogy a 75 millió farab részvény értéke jelenleg 13 milliárd dollár.

Ez 3200 milliárd forintnak felel meg.

Persze még így is bőven marad vagyona Mark Zuckerbergnek. A vállalat vezére a részvények 17 százalékát birtokolja november óta, és a Forbes a vagyonát 71,5 milliárd dollárosra becsli.