Kitört a digitális aranyláz Izlandon, bajban a Remington és a Snapchat

vulkán southern area, Iceland, Polar Regions color image photography ou
Az Eyjafjallajökull vulkán hamufelhője eléri Izland déli partvidékét. 2010-ben nyolcnapos légtérzárat kellett elrendelni Európában
Vágólapra másolva!
A héten több nagyvállalat is komoly bajba került. A Remington csődvédelmet kért, míg a Snapchat egy elbaltázott frissítés miatt vívta ki a felhasználók haragját. Emellett kiderült, hogyan és mit változtat a McDonald's a népszerű menüjén és az is, hogy Izlandon mire használják el a legtöbb áramot. Továbbá örülhettek az autósok, hiszen nagyot csökkent a benzin ára.
Vágólapra másolva!

Csődvédelmet kért a Remington

Majdnem két évszázada az amerikai fegyverkultúra elismert tagja a Remington fegyvergyár a hét elején csődvédelmet kért, hogy időt nyerjenek. Nem valószínű, hogy a Remington név eltűnik, azonban hatalmas nehézségek előtt áll a gyártó.

illusztráció Forrás: AFP/RIA Novosti/Iliya Pitalev

A Remington az átszervezések mellett valószínűleg részvényekre koncentrálva alakítja át eddigi befektetéseit, hogy így fizesse ki hitelezőit. A gyártó nem először kerül szorult helyzetbe, és minden bizonnyal nem is utoljára.

Az L. L. Bean megszünteti az életre szóló garanciát

A freeporti székhelyű, 1912-ben alapított vállalat bejelentette, hogy drasztikusan csökkenti saját garanciavállalását az élethosszig tartó megelégedettségről egy évre.

illusztráció Forrás: Flickr/Anna Chernichko

A vállalat döntése mögött az áll, hogy a garanciális cserék 15 százaléka volt visszaélés, vagyis évtizedekig használt termékeket és rossz állapotban lévő holmikat cseréltek be a vásárlók, akik úgy gondolták, hogy ez érvényes egy egész életen át tartó termékcsere programra.

Az utolsó fizetéshez képest a magyar nyugdíj majdnem dobogós

A legutolsó keresethez képest 67 százaléka az első nyugdíj Magyarországon általában,
de még ezzel is kiemelkedünk a huszonnyolc Európai Uniós ország 58 százalékos átlagából, hiszen a negyedik legmagasabb a magyar.

illusztráció Forrás: Image Source/Zero Creatives

Azonban a nyugdíjasok 78 százalékának 150 ezer forint alatti a nyugdíja. 100-ból 3 nyugdíjasnak pedig még az 50 ezer forintot sem éri el a havi nyugellátása. Az még akkor is nagyon kevés, ha nyugdíjasként a bevételek mellett a kiadások is csökkennek.

Izlandon meglepő dolgot kezdtek bányászni

Izlandon olcsó az áram a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően, és szupergyors az internet, ezt pedig a bitcoin bányászok is felfedezték. Külön pozitívum számukra, hogy a hideg miatt még a számítógépek hűtésére sem kell annyit költeni.

Az Eyjafjallajökull vulkán hamufelhője eléri Izland déli partvidékét. 2010-ben nyolcnapos légtérzárat kellett elrendelni Európában Forrás: robertharding/Lee Frost/Robert Harding Premium

Az egyik izlandi energiavállalat, a HR Orka vezetője szerint jelenleg 840 gigawattórányi elektromos áramot fogyasztanak a kriptobányászok, míg a háztartások éves áramigénye 700 gigawattóra.

Sokat lehet spórolni egy borravalós trükkel

Ugyan a borravaló helyes mértékét sehol sem írják elő konkrétan, de a legtöbb helyen mégis a 15-20 százalék az elfogadott. Azonban nem mindegy, hogy ezt hogyan számoljuk ki.

illusztráció Forrás: AFP

Erre két módszer létezik. Az egyik a tizedesvessző balra tolása, a másik pedig a forgalmi adó kettővel való szorzása. Kiderült, hogy az utóbbi megoldással sokat lehet spórolni évente.

Magyar tejmárkát vásárolt az Aldi

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben. A márkanév alatt 12 terméket kínálnak, de szeretnék tovább bővíteni a kínálatot.

illsuztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Szinte biztosan felveszik a Kokárdás kínálatába a trappista sajtokat és a Túró Rudit, de a magas minőség, a magyar alapanyag és feldolgozás nem változik.

Átalakítja népszerű menüjét a McDonald's

Az öt pontban megfogalmazott vállalások fókuszában a Happy Meal menü áll, amelyet a vállalat 2022-ig mind a 120 országot jelentő piacán több szempont szerint is továbbfejleszt.

illusztráció Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A vállalások között szerepel a kiegyensúlyozott menüválaszték, az egyszerűsített termékösszetétel, az átlátható tápérték-információk és a felelős reklámozás megvalósításában, valamint egyes termékcsoportok, így például a zöldségfogyasztás népszerűsítésében a magyarországi étteremlánc élen jár.

Tovább növelte termelését tavaly a Paksi Atomerőmű

Az atomerőmű az olcsó áram garanciája, a hazai szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátás alappillére, amely fenntartható módon járul hozzá a levegőtisztaság megőrzéséhez.

illusztráició Forrás: MTI/Kovács Tamás

A négy blokk összesen 16 097,6 GWh villamos energiát termelt 2017-ben, ami a 35 éve működő létesítmény történetének legmagasabb értéke. A blokkok teljesítmény-kihasználása szintén rekordértékű, 91,9 százalék volt 2017-ben, világszínvonalon is kiemelkedő.

Aláírták a Snapchat halálos ítéletét

Botrányba fulladt a Snapchatet kezelő Snap legújabb kísérlete, hogy nyereségessé tegyék a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását. A reklámbevételt egy új kezelőfelülettel és dizájnnal akarták elérni.

illusztráció Forrás: Getty Images/Studioeast

Azonban a felhasználóknak annyira nem tetszik az alkalmazás új kinézete, hogy már közel egymillióan írták alá az online petíciót azt követelve, hogy a vállalat állítsa vissza a Snapchat régi külsejét.

Csökkent a benzin ára

Csökkentette bruttó 4-4 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt, ezzel a benzin átlagára literenként 353 forintra, a gázolajé 359 forintra csökkent. Varga Mihály elmondta, hogy az elmúlt 27 évben nem dolgoztak olyan sokan, mint most. Ma már 750 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben.

illusztráció Forrás: MTI/Beliczay László

A fogyasztói árindex 2018 januárjában 2,1 százalékkal emelkedett. Sok minden többe kerül tavalyhoz képest, leginkább a tojás, a szeszes italok és a dohányáru drágult. Jó hír viszont, hogy a tavalyi év minden mutatót érintően rekord volt a magyarországi szállodáknak. A hotelek összes bruttó forgalma 15,6 százalékkal 416,67 milliárd forintra emelkedett.