Jegybanki segítségre szorul a lett pénzintézet

pénzmosás
Mind a bank, mind a jegybank elnöke tagadja a felhozott vádakat (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Mintegy 600 millió eurót vettek ki a betétesek Lettország harmadik legnagyobb pénzintézetétől, az ABLV-től, azután, hogy az amerikaiak szerint a bank megsértette az Észak-Korea elleni szankciókat. Most annak a jegybanknak kell a pénzintézet hóna alá nyúlnia, amelynek első emberét nemrégiben korrupcióval vádolták meg.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is megírta, az Európai Központi Bank még hétfőn leállította az ABLV kifizetéseit fizetőképességi aggályok miatt. A Reuters arról ír, hogy a pénzintézetet most a jegybanknak kell kisegítenie.

Korrupciós vádak

Két, egyidőben kirobbant bankbotrány borzolja a kedélyeket Lettországban. Az egyik ügyben a jegybank elnökét a lett korrupcióellenes hivatal azzal vádolta meg, 100 ezer eurónyi kenőpénzt követelt azért, hogy félrenézzen bizonyos kérdésekben. A másikban az ABLV-t vádolta meg az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma, hogy – megsértve a szankciókat – napi gyakorlattá emelt bizonyos, pénzmosással összefüggő tevékenységeket, és Észak-Koreához köthető személyekkel üzletelt. Ezáltal közvetetten a lator állam rakétaprogramját is finanszírozta.

Két bankbotrány is kirobbant Lettországban, melyeknek állítólag nincs közük egymáshoz Forrás: Photononstop/Frederic Soreau

Bár a lett korrupcióellenes hivatal vezetője, Jekabs Straume szerint a két ügynek nincs köze egymáshoz,

az ABLV elleni vádak között szerepel hivatali személyek megvesztegetésének kísérlete is.

Mind a bank, mind a jegybankelnök - akit őrizetbe vétele után szabadon engedtek - tagadja a vádakat.

Mind a bank, mind a jegybank elnöke tagadja a felhozott vádakat (illusztráció) Forrás: Pixabay

Tavaly két másik lett bank már bírságot kapott azért, mert megsértették az Észak-Koreával szembeni szankciókat. Akkor 2,8 millió eurós bírságot kellett fizetniük.

Mentőövre szorulnak

A betéteseket láthatóan nyugtalanítják a kirobbant ügyek.

Állományának 22 százalékát, 600 millió eurót már ki is vettek onnan az ügyfelek.

Az ABLV megnyugtató közlemények kiadásával próbálja csillapítani a bankpánikot, és jelezték, nem okoz gondot számukra a kifizetések teljesítése.

Ennek ellenére a jegybank közel 100 millió eurós csomagot dobna mentőövként az ABLV-nek. A banknál döntést hoztak arról is, hogy a stabilitás növelése érdekében, letétbe helyezik értékpapírjaik egy részét.