Nagyot ugrott a magyarok fizetése 2017-ben

bankjegy HASZNÁLATI TÁRGY kéz papírpénz pénz pénztárca TÁRGY TESTRÉSZ
Budapest, 2012. augusztus 10. Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar fizetések átlagosan 12,9 százalékkal nőttek a tavalyi évben. Ráadásul az infláció alacsony volt, így az emelkedés reálértékben is magas volt. Családi adókedvezménnyel még ennél is magasabbak a számok, decemberben már 225 800 forintos volt az átlag nettó fizetés.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2017. decemberére vonatkozó kereseti adatokat. Ezzel teljessé vált a tavalyi adatsor, így az éves számok is ismertté váltak.

A gyorsjelentés szerint tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 327 700 forint volt (nettó 217 900 forint), 13,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ha az egész évet nézzük,

akkor a bruttó átlagkereset 297 000 forint volt.

Ez nettó 197 500 forintnak felel meg. Fontos megemlíteni, hogy a családi kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 205 400 forintra becsülhető. A múlt év tizenkét hónapjában

a bruttó és a nettó keresetek átlagosan 12,9 százalékkal nőttek az előző évhez viszonyítva.

A magyar bérnövekedéseket tekintve kifejezetten erős év volt a tavalyi,

január kivételével minden hónapban kétszámjegyű növekedést mutattak a keresetek.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A vállalkozások körében 13,1 százalékkal voltak magasabbak a decemberi keresetek az egy évvel korábbiaknál, a költségvetési szférában 13,6 százalékkal nőttek a bérek.

A bérek emelkedését valóban megérezhették az emberek, ugyanis az infláció csak 2,4 százalékos volt tavaly,

azaz a reálkereset 10,3 százalékkal emelkedett.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (561 600 forint), a – közfoglalkoztatottak jelentős részét magában foglaló – humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabb (185 000 forint).

A közfoglalkoztatottak adatait figyelmen kívül hagyva a humán-egészségügy,

szociális ellátás ágban a bruttó átlagkereset értéke 255 000 forint volt.

Az év végi jutalmakat, prémiumokat a költségvetési szektorban már novemberben kifizették, mert az egyszeri járandóságok decemberben csak 5,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg novemberben 49,8 százalékkal nőttek.