Így született meg a McDonald’s halas szendvicse

McDonald's Filet-O-Fish sandwich
Vágólapra másolva!
A McDonald's gyorsétteremnek több ikonikus terméke is van. Azonban kevesen tudják, hogy a ritkán emlegetett halas szendvicsüknek van az egyik legérdekesebb története. A vallás miatt készítették el az első darabokat, és majdnem egy ananászos-sajtos szendvicsre cserélték le.
Vágólapra másolva!

A McDonald's éttermeiben ma már többféle húsból készült étel található, sőt egyes országokban már a vegánburger is felfért a termékpalettára. Azonban ez a változatosság nem mindig volt jellemző az étteremláncra, a kezdetekben szinte szentségtörésnek számított nem marhahúspogácsával készült hamburgert árulni.

Azonban a vallás közbeszólt,

így a 60-as években megszületett a "Meki" halas szendvicse.

A McDonald's már a hatvanas években is franchise rendszerben működött. A terjeszkedés korszakának számító időszakban azonban volt egy város, ahol a hagyományok miatt majdnem bezárt egy étterem.

Lou Groen Cincinnati városában 1959-ben nyitotta meg első gyorséttermét, amely nem hozta az elvárt számokat. Groen végső elkeseredettségében kinyomozta, hogy miért nem megy a bolt. Mint kiderült, a McDonald's egy olyan környéken nyílt meg, ahol javarészt római katolikusok laktak,

akik péntekenként nem ettek húst.

Ezen a napon a lakosság inkább járt a konkurens, a Frisch's Big Boy nevű étterembe, ahol halas szendvicset is árultak. Ez azért fontos,

mert a katolikus vallás szerint a hal nem számít húsnak.

McDonald's az ötvenes években Forrás: Flickr

Mivel pénteken nem ettek nála vendégei, így Groen rákényszerült arra, hogy halas szendvicset is áruljon, amelyet Ray Kroc önéletrajzi könyvében úgy említ, hogy az elkeseredettség szendvicse.

Azonban hiába vezették be a halas szendvicset 1961-ben, a vezérigazgató utálta még az ötletet is, könyvében így ír róla:

Ray Kroc, a McDonald's alapítója még a pápának is beszólt Forrás: Origo

Azonban a cég vezetése meggyőzte Krocot, hogy érdemes lenne országosan is bevezetni a halas szendvicset, ugyanis Cincinattiben az eladási adatok igencsak jól festettek. Az étterem bevételei pénteken ötszörösére ugrottak,

míg az összforgalom 30 százalékkal nőtt.

A legenda szerint Kroc annyira nem díjazta a halat, hogy inkább kreált egy másik húsmentes hamburgert, amit megversenyeztetett a halburgerrel. Az új „alkotás" Hula Burger névre hallgatott, és grillezett ananász és sajt volt benne.

Az 1962-ben tartott versenyen végül a halas szendvics nyert 350-6 arányban.

Szerencsére nem az ananászos szendvics nyert Forrás: Thinkstock

A párbajt óriási fölénnyel nyerte a hal, azonban ahhoz, hogy országosan is bevezethessék a halszendvicset, egységes receptet kellett kitalálni.

Hosszasan tesztelték a sütési időt, a panírozás módját, a hal fajtáját és a filé vastagságát. Groen egyik alkalmazottja javasolta, hogy próbálják meg sajttal tálalni a szendvicset, ami azóta is része a receptnek.

A halas szendvicset végül 1965-ben kezdték el országszerte árulni,

és a Filet-O-Fish szendvics lett az első nem hamburger jellegű étel a McDonald's kínálatában.

A McDonald's Filet-O-Fish szendvicse Forrás: McDonald's

A Filet-O-Fish annyira bejött Groennek, hogy végül 43 éttermet nyitott az USA-ban, 3 ezer embert foglalkoztatott, és éves bevétele elérte a 60 millió dollárt.

Azonban a történetnek itt nincs vége. Ray Croc önéletrajzi könyvében azt írta, hogy tessék megfigyelni:

A vezérigazgatónak igaza lett, a második vatikáni zsinaton

enyhítették a húsevésre és a pénteki böjtre vonatkozó szabályokat.

A tőkehalból készült, tartármártással és cheddar sajttal ízesített halas szendvics a mai napig kapható az étteremláncban.

A cikk a Business Insider és a McDonald's hivatalos oldala alapján készült.