Ukrajna évente több száz milliárdot bukik az illegális alkoholgyártás miatt

házi pálinkafőzés, szeszfőzde, bérfőzés, házi pálinka
Becslések szerint Ukrajnában jelenleg több száz illegális szeszfőzde működik, és azokban a legnagyobb tételben továbbra is vodkát főznek "feketén". (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Ukrajnában az alkohol feketepiaca az államkasszát évente minimum 10 milliárd hrivnya ( közel 100 milliárd forint) jövedéki adóval kurtítja meg - jelenette ki Volodimir Dubrovszkij közgazdász, a Vox Ukraine kutatásaira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A most közzétett felmérésből a többi között az is kiderül, hogy

Ukrajnában jelenleg illegális alkoholt nem csak otthoni, de modern üzemi körülmények között is nagy tételben állítanak elő. Az utóbbi helyeken pótlólagos, főleg éjszakai műszakokban, megkerülve a jövedéki adó befizetését.

Becslések szerint Ukrajnában jelenleg több száz illegális szeszfőzde működik, és azokban a legnagyobb tételben továbbra is vodkát főznek "feketén". (képünk illusztráció) Fotó: Magócsi Márton [origo]

Volodimir Dubrovszkij szerint az elmúlt három évben Ukrajnában a legális vodka előállítása 1,5-szeresére csökkent, az illegális alkoholgyártás viszont minimum a 8-szorosára emelkedett.

A neves ukrán közgazdász azt is megjegyezte, hogy idén a davosi Világgazdasági Fórumon az illegális alkoholgyártás globális problémaként volt jellemezve.

Olga Ivuskina, az Eastern Beverage Trading vezérigazgatójának szavai alapján, a legális alkoholpiac stagnálása ellenére az állam már több éve nem fordít kellő figyelmet erre az iparágra.

Ezért az állam évente legalább 10-40 milliárd hrivnyányi ( mintegy 400 milliárd forint) adóbevételt veszít az illegális alkoholgyártás miatt.