Hasít a biogazdálkodás szektora a franciáknál

- HORIZONTAL FARMING AGRICULTURE ORGANIC FARMING ARBORICULTURE CULTIVATION EMPLOYEE ILLUSTRATION FRUIT TREE
Bioalma kert Franciaországban
Vágólapra másolva!
Németország után a francia az európai uniós biopiac második helyezettje. Termelőiknek viszont még évekre lesz szükségük ahhoz, kielégítsék a növekvő igényeket. Sikerágazat lett a biogazdálkodás.
Vágólapra másolva!

Döbbenetes növekedést produkált a franciaországi bioszektor – írja az Agrárszektor.hu. Akkor a kereslet a termékek iránt, hogy a termelők csak egy részét képesek kiszolgálni.

Hétszeres növekedés

A 2016-os adatok alapján, Franciaországban a bioszektor bevétele elérte a 7,15 milliárd eurót, azaz nagyjából 2200 milliárd forintot. Ez tizenhét év leforgása alatt hétszeres növekedést jelent.

A kereslet óriási a gazdálkodók terményei iránt.

Nagyon komoly belföldi igény van a francia biogazdálkodók terményeire Forrás: AFP/Eric Piermont

Egy 2017-es jelentés szerint, tíz franciából kilenc fogyaszt ilyen termékeket, heten pedig azt rendszeres fogyasztóként jellemezték magukat. A vásárlók mindinkább tudatosabbak, a felmérések szerint, az állatok jóléte és a fenntarthatóság éppúgy fontos számukra, mint a környezettudatosság.

A francia feldolgozók pedig jelenleg mindent megvennének, ami biogazdálkodásból származik.

Nagy kereslet van például biogabonára, amit a sör-, liszt- és takarmánygyártásban is használnának. A hazai gazdálkodók alig a harmadát tudják szállítani az élelmiszeripar igényeinek.

A gazdák is jól jártak

Azok a gazdák, akik termelésüket erre a módra állították át, napjainkra magasabb jövedelemszintet tudhatnak magukénak. Több gazdálkodó működésének túlélést köszönheti a biotermékeknek, hiszen a hagyományos termékek felvásárlási árait a nagy kereskedelmi láncok nyomottan tartják. A biotermékekért ellenben hajlandók magasabb árat fizetni.

Bioalma kert Franciaországban Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller

Munka pedig van bőven. A feldolgozóipar és a fogyasztók igényei olyan ütemben nőnek, hogy például

a biogabona termelését 5 év alatt a duplájára kellene növelni ahhoz, hogy az igényelt nagyságrend rendelkezésre álljon.

Franciaországban több mint 2,5 millió hektárnyi területen, több mint 26 ezer gazdálkodó folytat biogazdálkodást.