Kiderült, ki vette meg New York legdrágább ingatlanját

2018.02.23. 13:47

Az amerikai sajtót évek óta foglalkoztatja, hogy ki vette meg rekordáron New York egyik ingatlanját. A Central Parkra néző üvegpalota legfelsőbb szintjén lévő hat hálószobás penthouse egy ismert cég vezetőjének több mint 100 millió dollárt ért.

Az ingatlanárak emelkedése világszerte téma, van olyan város, ahol az évi 20 százalékos drágulás sem példátlan. Természetesen sok tényezőtől függ a növekedés mértéke, de ami New Yorkban történt, az még a szakértőket is váratlanul érte.

Jelentősen túlárazva kelt el az One57 torony 1015 négyzetméteres egyik lakása. A rejtélyes vevő a Central Parkra néző penthouse-t

100,47 millió dollárért (25,5 milliárd forintért) vásárolta meg.

Ez új rekord a New York lakóingatlanok között.

A One57 épülete a Central Park lábánálForrás: AFP/William Edwards

A Wall Street Journal értesülése szerint a két rezidencia egybeépítésével készült lakást a Dell számítástechnikai vállalat vezérigazgatója, Michael Dell vette meg 2012-ben.

A 306 méteres üvegpalota 2015-re készült el, a korábbi rekordot egy 50,9 millió dolláros lakás tartotta.

A One57 felhőkarcoló:

Kérdés azonban, hogy meddig marad meg a rekord. Tavaly már elkelt egy 91 millió dolláros penthouse a 432 Park toronyban, de árulnak 250 millió dollárért is négyszintes lakást a városban. Ha ez elkel, akkor még a jelenlegi világrekordtartó Hyde Parkra néző londoni 237 millió dolláros lakást is lekörözi.

Szakértők szerint a Dell tulajdonosa jelentősen túlárazva, a piaci ár duplájáért vette meg a lakást.

Azonban hiába a rekordösszegű vásárlás, New York luxusingatlan-piaca nem teljesít jól, a 2014-es csúcstól értékben 25 százalékkal elmaradt tavaly – írja a Quartz.

Éjszaka is gyönyörűForrás: AFP/RIA Novosti/Natalia Seliverstova

New York árai globális szinten a legmagasabbnak számítanak, azok ellenére, hogy a londoni rekord mellett ismert két hongkongi ház 149 millió dolláros ára is.

Érdekesség, hogy hiába van a legdrágább ingatlan a One57 tetején, összességében az épület nem csúcstartó. Az első helyre New York második legmagasabb épülete, a 432 Park nevű felhőkarcoló a befutó, ahol összesen 2 milliárd dollár értékben értékesítettek ingatlanokat.

Innen ilyen a kilátás:

A MarketWatch szerint a rekordot azért nem a One57 tartja, mert 130 ingatlanból eddig 73-at sikerült csak értékesíteni. Egyébként hasonló problémával küzd a londoni Shard is.

Michael Dell szívesen fekteti a pénzét ingatlanokba. Bostonban a Four Seasons hotelben 40 millió dollárért vett saját rezidenciát,de a szintén bostoni Millennium Towerben is van egy 10 millió dolláros lakása.

Emellett tudni még hawaii és texasi birtokról is.