Trükkösen törleszti adósságát a híres turistaparadicsom

Utazik a család! 4 szuper célpont többgenerációs vakációhoz Seychelles-szigetek utazás
Vágólapra másolva!
A Seychelle-szigetek a világ több országához hasonlóan megszenvedte a gazdasági világválságot. A forgatókönyv ismert. Az ország az IMF-hitelhez fordult, azonban a törlesztés módja nem szokványos. Úgy fizet vissza a turistaparadicsom rengeteg pénzt, hogy a saját vizeit menti meg egy szervezet segítségével.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a Seychelle-szigetek, amely korallzátonyokban gazdag vizekkel és gyönyörű tengerpartokkal rendelkezik, 2008-ban adósságproblémával küzdött, melyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével sikerült megoldania.

Mi vezetett a válsághoz?

Az ország gazdasága javarészt a turizmusra és a halászatra támaszkodik.

Szemléletes adat, hogy az ország exportbevételeinek 96 százalékát a halászat adja.

Azonban a 2000-es években több vihar is végigsöpört a szigeteken, ami a turizmust érzékenyen érintette.

Nem csoda, hogy a turizmus húzóágazat Forrás: Thinkstock

Emellett a vizek hőmérséklete is megemelkedett, ami a kifogható halmennyiségre negatív hatással volt. Így egyszerre szenvedett a turizmus és a halászat is, ráadásul a 2008-as gazdasági világválság is csak fokozta a negatív folyamatokat.

Azonban a tartozást törleszteni kell, így született meg egy rendhagyó megoldás. A The Nature Conservancy nevű amerikai természetvédő csoport

visszafizet a Seychelle-szigetek 406 millió dolláros adósságából 21,6 millió dollárt.

Hogyan működik az adósság átvállalása?

A The Nature Conservancy egy fillért sem fog látni az összegből, hanem létrehoz egy helyi alapot. Az IMF törlesztőjének fizetése helyett a pénz ennek az alapnak a számlájára kerül. Ezt követően az alap az így kapott pénz egy részét továbbcsorgatja a Valutalapnak,

de a tenger élővilágát is helyreállítják.

Ez magába foglalja a korallzátonyok és mangrove-ültetvények meggyógyítását, de hajtanak végre olyan fejlesztéseket is a turizmusban és halászatban, amelyek összhangban vannak az ország legújabb, szigorú környezetvédelmi szabályozásaival - írja a Quartz.

Több mint 4 magyarországnyi területet óvnak meg Forrás: Thinkstock

Gyakorlatilag a Seychelle-szigetek államadósság-törlesztés címszó alatt környezetvédelmi tevékenységet végezhet. De mit kér cserébe a szervezet?

A Seychelle-szigeteknek cserébe a tengeri területeinek harmadát védetté kell nyilvánítania.

Miért kéri ezt a Nature Conservancy?

Korábban már volt róla szó, hogy a gazdaság két pillére a turizmus és a halászat. Azonban az utóbbi években az olajipari vállalatok elkezdték felderíteni a környék vizeit, reménykedve, hátha értékes lelőhelyet találnak.

A védetté nyilvánítás azonban ezt meggátolná.

A projekt keretén belül több mint 400 ezer négyzetkilométernyi területet kellene védett státusz alá helyezni.

Szélerőművek is működnek a szigeteken Forrás: RIA Novosti/Alexander Kovalev

Ez két szakaszban történne meg. Az elsőként védetté nyilvánítandó 210 ezer négyzetkilométernyi terület az Aldabra-atollnál található. Ez az UNESCO világörökségének a része, a legsérülékenyebb régió.

Itt limitálják a halászati, az olajkitermelő tevékenységet és a nagy léptékű fejlesztéseket is.

A további 200 ezer négyzetkilométeres régió helyét későbbiekben jelentik be. Vagyis, ha minden jól megy, akkor úgy törleszt adósságot a Seychelle-szigetek, hogy közben megvéd egy Németország és Dánia nagyságú területet.

A Seychelle-szigeteki megállapodás nem az első ilyen adósságcsere-ügylet, hasonló módszer segítségével őrizték meg például Latin-Amerika és a karibi térség hatalmas kiterjedésű trópusi erdeit is.