Megnyílt az első műanyagmentes bolt Hollandiában

2018.03.01. 10:34

A világ első teljesen műanyagmentes boltja megnyitotta kapuit Hollandiában, azon belül is Amszterdamban. Az üzlet az Ekoplaza szupermarkethez tartozik, ahol több mint 700 műanyagmentes terméket árusítanak, többek között csokoládét, rizst, gyümölcsöket és zöldségeket.

Az Ekoplaza tervei szerint, Hollandiában további 74 helyen nyitnának műanyagmentes üzleteket 2018-ban. Az újítást egy, a Plastic Planettel folytatott közös környezetvédelmi kapmány hozta el. A Plastic Planet szerint a műanyagmentes bolt hatalmas lépés lehet a plasztik termékek okozta szennyezés mérséklése felé.

Sian Sutherland, a Plastic Planet egyik alapítója szerint semmi értelme az élelmiszereket olyan káros anyagba csomagolni, mint a műanyag. Ezek a megoldások csak néhány napig hasznosak, viszont több száz évig is káros hatással  lehetnek bolygónkra.

illusztrációForrás: Shutterstock

A műanyag okozta szennyezés komoly figyelmet kapott az utóbbi években és egyre több vállalat próbál megoldást találni a problémára. Például az Egyesült Királyságban működő Iceland, amely fagyasztott élelmiszereket árul, 2023-ig teljesen műanyagmentessé teszi saját termékeit.

Az Ekoplaza vezérigazgatója elmondta, hogy a műanyagmentes bolt létrehozása segíteni fog egy élhetőbb világ kialakításában. Hozzátette, tisztában vannak azzal is, hogy a vásárlóknak elegük van abból, hogy a termékeket több réteg műanyag veszi körben. Éppen ezért folyamatosan új megoldásokat keresnek a jövőben.

Itt pedig megtekintheti, hogy a műanyag milyen utat jár be azután, hogy eldobják:

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK