Az európaiak negyede szívesen fizetne okos eszközökkel

Okos eszközök futáshoz
NEW YORK, NY - OCTOBER 28: A customer tries out an Apple Watch Nike+ at an Apple Store in the SoHo neighborhood of Manhattan, October 28, 2016 in New York City. Friday marks the release of the Apple Watch Nike+, a sports-focused smartwatch with a retail price starting at $369. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Mastercard friss kutatása szerint az európaiak egynegyede már szeretne okosórával, karkötővel, kulcstartóval, vagy egyéb viselhető eszközzel fizetni. A magyar megkérdezettek 27 százaléka nyitott az új fizetési technológiára.
Vágólapra másolva!

A bankártyákkal egy érintéssel végrehajtott fizetések összege az elmúlt évben 145 százalékkal nőtt, és Európában is egyre többen fizetnének viselhető eszközök segítségével.

A folyamatos bővülés mellett évről évre egyre jobb az innovatív eszközök fogyasztói megítélése.

Legnagyobb mértékben a visszaélésektől való félelem csökkent – ennek visszaesése Hollandiában 41 százalék, Spanyolországban 33 százalék, és az Egyesült Királyságban 31 százalék.

Okosóra Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

Az ABN AMRO Bank együttműködésben a Mastercarddal lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy a folyószámlájukhoz kapcsolt viselhető eszközök segítségével a világon bárhol tudjanak fizetni. A kibocsátást megelőző teszt során, melyben 500 fő vesz részt, a felhasználók megtapasztalhatják, hogy milyen egy gyűrű, egy óra, egy karkötő vagy egy kulcstartó segítségével kiegyenlíteni a számlát.

„Egyérintéses fizetésben Európa a világ élén jár, a technológia elsöprő sikere pedig megteremti az igényt az egyre kényelmesebb fizetési módok iránt. A vásárlók egyérintéses technológiába vetett bizalma nagyobb, mint bármikor korábban.

A fogyasztók már szeretnék megtenni a következő lépést a viselhető eszközök irányába.

A holland bankkal folytatott teszt éppen ilyen digitális előrelépést jelent a felhasználóknak." – mondta Paolo Battiston, a cég digitális fizetésekért és fejlesztésekért felelős ügyvezető alelnöke.

Az egyérintéses elfogadóhelyek száma Európában tavaly 42 százalékkal nőtt, a fizetési műveletek 38 százaléka pedig ma már ezzel a technológiával történik. Hollandiában a terminálok 80 százaléka alkalmas egyérintéses fizetésre, az ABN AMRO szerint az országban a fizetések több mint fele egyérintéssel történik.

– mondta Yvonne Duits, a holland ABN AMRO fizetési termékekért felelős vezetője.

Az amerikai cég az elkövetkezendő öt évben az egyérintéses technológia világszinten való elterjedését várja.