A Google eladta az internetkorszak előtti cégét

2018.03.07. 08:26

A Google-re mint az internet korszak zászlóshajójára is lehet gondolni. Azonban az amerikai techóriás olyan vállalatokat is bekebelezett, amelyek már a netkorszak előtt léteztek. Ilyen a sokat idézett Zagat étteremkalauz is, amelynek márciustól új tulajdonosa lesz.

A Zagat egy éttermeket értékelő, és ajánlásokat készítő vállalkozás. A céget 1979-ben alapította Tim és Nina Zagat, ők népszerű étteremkalauzokat készítettek.

Azokat eleinte könyvformában, jellegzetes bordó színű borítóval adták ki, egyfajta amerikai Michlen-csillagként hirdették az étteremtulajdonosok, ha bekerültek a kiadványba.

Zagat matrica egy floridai étterem ajtajánForrás: AFP/2011 Getty Images/Joe Raedle

A kiadványt évtizedeken keresztül lehetett kapni könyvesboltokban és újságárusoknál, azonban a céget

2011-ben megvette a Google 151 millió dollárért.

A Zagat érdekessége az, hogy nemcsak a cég alkalmazottai írhattak a könyvbe, hanem egyfajta közösségi ajánlóként is működött, és rengeteg helyen idézték - írja a CNBC.

Az internet megjelenésével természetesen elindult az online oldal is. Március elején azonban a The Infatution bejelentette, hogy megegyeztek a Google képviselőivel, így megvásárolják a nagy múlttal rendelkező márkát.

A tranzakció részletei egyelőre nem ismertek.

A jellegzetes Zagat könyv egy könyvesbolt polcánForrás: AFP/2011 Getty Images/Joe Raedle

A The Infatution közölte, hogy nem kebelezik be a márkát, hanem különálló brandként fogják működtetni, és a könyvek kiadását is visszahoznák.

A 2009-ben alapított cég profilja hasonló a Zagatéhoz, azonban a vállalat külföldi éttermekről is készít ajánlókat.